Eugen Teodorovici: Despre ROBOR şi bănci să discute doar MFP şi BNR. Discuţiile pe lângă nu îşi au rostul

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, miercuri seara, că dialogul despre politica fiscală şi cea monetară trebuie să fie purtat doar între reprezentanţii ministerului şi cei ai Băncii centrale, iar diversele frustrări trebuie să fie ţinute în interior sau în cadru restrâns.

1236 afişări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici: Despre ROBOR şi bănci să discute doar MFP şi BNR. Discuţiile pe lângă nu îşi au rostul

Eugen Teodorovici: Despre ROBOR şi bănci să discute doar MFP şi BNR. Discuţiile pe lângă nu îşi au rostul

În ceea ce priveşte afirmaţia Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, că taxa pe activele bancare nu poate fi legată de ROBOR, deoarece atacă independenţa băncii centrale, care este prevăzută de Uniunea Europeană (UE), ministrul Finanţelor a susţinut că este un dialog care trebuie purtat doar între cele două instituţii.

„Am avut o discuţie, săptămâna trecută cu domnul Guvernator, discuţie în cadrul căreia dânsul mi-a spus un lucru pe care urma să-l şi menţioneze la conferinţa de presă pe care dânsul a avut-o joia trecută - nu s-a întâmplat -, şi anume că dialogul pe orice temă de acest gen se poartă între cele două entităţi: Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Centrală. Discuţiile «pe lângă» nu îşi au rostul. Sau îşi au rostul, dar sunt discuţii să spunem neoficiale, pentru că cele două instituţii publice şi la care am făcut tot timpul trimitere trebuie să colaboreze, trebuie să coopereze, pentru ca cele două politici de bază, fiscală şi monetară, trebuie să conlucreze, dar nu să se întrepătrundă, niciodată, dar trebuie să existe această colaborare. Domnul Guvernator a spus acest lucru, mă aştept, din nou, public să sublinieze. Dacă vă uitaţi la mesajele pe care le-am dat, întotdeauna, au fost clar în această direcţie. Poate unii mi-au reproşat că nu sunt mai vehement faţă de Banca centrală. Am spus: «Domnule, eu sunt ministru de Finanţe, nu am voie să-mi exprim păreri personale despre o structură atât de importantă cum este banca centrală». Oriunde în lume aceasta este practica”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Digi24.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, atunci când a spus că acest dialog trebuie să fie numai între MFP şi BNR, nu s-a referit la faptul că audierea Consiliului de Administraţie al BNR de la Senat nu trebuia să aibă loc.

„Spun altceva. Oriunde în lume, cele două entităţi colaborează. Parlamentul este o structură politică, care are dreptul, aşa cum îi dă dreptul Constituţia, să aibă comisii, să cheme în audiere. Mă temeam că, după discuţia avută cu domnul Guvernator la Banca centrală, să se fi interpretat, în spaţiul public, următorul lucru cu două efecte pozitive: că Ministerul de Finanţe s-a împrumutat în piaţă, imediat după întâlnirea noastră destul de bine, chiar foarte bine - au fost de patru ori mai mari ofertele băncilor şi mai mult domnul Guvernator a mers în Parlament. Două chestiuni pe care numai acele discuţii ele s-au produs”, a detaliat Teodorovici.

Întrebat, ministrul Finanţelor a negat că aceste două efecte s-au datorat doar acelei întâlniri, care a avut loc la data de 4 februarie, la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM).

„Am spus numai că a fost un dialog, în urma căruia au fost aceste două efecte. (...) Tot sper şi fac apel la acest tip de comunicare: pe cât posibil să ne ţinem cu toţii frustrările în interior, eventual, să ne manifestăm într-un cadru restrâns, dar nu în văzul lumii, dar tot ceea ce scoatem dintr-un astfel de dialog să fie bun pentru cei care aşteaptă de la noi acest lucru - în cazul de faţă cei care au credite în lei”, a mai spus Teodorovici.

În schimb, în discuţiile interne, reprezentanţii BNR şi cei ai MFP discută tot felul de probleme, inclusiv cea legată de ROBOR, a menţionat ministrul Finanţelor.

„Domnul guvernatorul BNR, când se referă la această independenţă, nu este vorba de independenţa băncii centrale, ci de instrumentul pe care îl are la îndemână Banca centrală şi pe care, să spune, aşa cum dânşii susţin, nu-l poate folosi atât de eficient, având această ordonanţă, astăzi este în vigoare. Tocmai, de asta a fost această discuţie şi-am înfiinţat acest grup de lucru între reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi cei ai Băncii centrale, pentru ca, până pe 18 februarie, săptămâna viitoare, să avem pe masă o propunere de modificare sau de îmbunătăţire a ceea ce este astăzi acest concept ROBOR”, a afirmat Teodorovici.

Obiectivul acestei îmbunătăţiri a ROBOR este ca „ratele să fie mai mici”, conform minisitrului Finanţelor. „O să vedeţi şi aici şi nu vreau să intru mai mult în detaliu, până la finalul lunii februarie, eu am toată speranţa că, cel puţin în zona bancară, acolo unde am avut discuţii şi cu Banca Naţională, lucrurile se vor schimba complet în bine pentru cei care au împrumuturi în lei sau vor avea împrumuturi în lei”, a mai spus Teodorovici.

Luni, 18 februarie, ministrul Finanţelor Publice şi Guvernatorul BNR se vor întâlni la şedinţa CNSM, în care grupul de lucru format din reprezentanţii celor două instituţii vor prezenta concluziile la care au ajuns privind efectele OUG nr. 114/2018.

„De asta nu vreau să exclud nicio posibilitate sau a spune mai multe despre acest subiect, pentru că, după aceea se fac fel de fel speculaţii şi eu îmi doresc foarte mult în această discuţie cu Guvernatorul Băncii centrale să discutăm doar între noi acest lucru şi să putem pune în mod public concluzia, pentru ca, dacă, după aceea va fi cazul şi se dovedeşte un mecanism mult mai bun cel de astăzi, să fie şi folosit”, a adăugat Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici