Eurobank şi Alpha Bank vor fuziona, pentru a face faţă crizei din Grecia

EFG Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, a doua, respectiv a treia bancă din Grecia, vor anunţa luni un acord de fuziune pentru a face faţă mai uşor crizei severe a datoriilor de stat şi recesiunii, au declarat surse bancare.

636 afișări
Imaginea articolului Eurobank şi Alpha Bank vor fuziona, pentru a face faţă crizei din Grecia

Eurobank şi Alpha Bank vor fuziona, pentru a face faţă crizei din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eurobank deţine în România Bancpost, iar Alpha Bank este prezentă pe piaţa românească printr-o subsidiară cu acelaşi nume. Cele două grupuri elene deţin împreună peste 9% din activele sistemului bancar din România.

Acordul ar crea cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est după active, ajutând cele două companii să evite intrarea în mecanismul guvernamental de sprijin. În plus, mişcarea va crea agitaţie în sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzacţii în curând, consideră analiştii.

"Consiliile de administraţie ale celor două bănci vor semna luni dimineaţă acordul, iar anunţul şi conferinţa de presă vor avea loc în jurul prânzului", a declarat pentru Reuters o sursă bancară oficială apropiată discuţiilor.

Acţiunile băncilor elene au căzut cu peste 55% de la începutul anului, din cauza retrogradării ratingurilor, retragerilor de depozite şi deprecierii activelor de credit în urma recesiunii din Grecia.

"Acordul reprezintă o fuziune amicală între Alpha Bank şi Eurobank, cu participarea semnificativă din partea Qatar Investment Authority", a afirmat o altă sursă din cadrul Alpha Bank.

Noul grup va avea active de 150 miliarde euro, 8 milioane de clienţi şi depozite de 80 miliarde euro, a adăugat sursa citată.

Qatar Investment Authority, fondul suveran de investiţii din Qatar, este deja acţionar al Alpha şi va deveni un investitor important la noul grup, au continuat sursele.

O altă sursă apropiată discuţiilor a declarat că emiratul arab a semnat încă de sâmbătă acordul.

Analiştii au salutat informaţiile, anticipând că fuziunea va ajuta cele două bănci să facă faţă mai uşor crizei. Eurobank a picat testele de stres efectuate recent de autorităţile europene.

"Este o decizie strategică în direcţia corectă, care va proteja cele două bănci de riscurile care urmează pentru sistemul bancar elen. Qatarul va inhecta probabil bani în noua entitate într-o perioadă în care băncile greceşti se confruntă cu o lipsă de lichiditate, pierderi din implicarea în acordul de intervenţie externă pentru statul elen şi din deprecierea activelor de credit. Cele două bănci ar putea evita astfel să solicite bani de la mecanismul de lichiditate", comentează un analist grec.

Investitorii au manifestat îngrijorări că provizioanele care trebuie constituite pentru swap-ul de obligaţiuni presupus de noul acord de sprijin pentru Grecia şi deprecierea activelor de credit ar putea forţa băncile elene să se recapitalizeze şi să apeleze la stat pentru ajutor.

Băncile ar risca restructurarea dacă ar apela la fondul de urgenţă de 10 miliarde euro pus de statul elen la dispoziţia instituţiilor de credit cu probleme.

Alpha Bank are o capitalizare de piaţă de 1,068 miliarde euro, iar Eurobank de 1,017 miliarde euro. Acţiunile Eurobank s-au depreciat cu 51% de la începutul anului, iar titlurile Alpha cu 50%.

Cea mai mare bancă elenă este National Bank of Greece, proprietarul Banca Românească, cu o capitalizare de 2,877 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici