Excedentul bugetar a ajuns la maximul de dinainte de criză, dar investiţiile la minimum

Niciodată în ultimul deceniu chel­tuielile de capital (in­vesti­ţiile din buget) nu au fost atât de mici, în primele şap­te luni din an, ca în 2015, şi niciodată excedentul bugetului consolidat nu a fost atât de robust, la şapte luni, ca acum. Aceasta este curiozitatea execuţiei bu­getare ianuarie – iulie.

636 afișări
Imaginea articolului Excedentul bugetar a ajuns la maximul de dinainte de criză, dar investiţiile la minimum

Excedentul bugetar a ajuns la maximul de dinainte de criză, dar investiţiile la minimum (Imagine: Shutterstock)

Excedentul bugetar a crescut în iulie cu 3,2 miliarde de lei ajungând, de la 4,2 mld. lei în iunie la 7,4 mld. lei avansând, ca pon­dere în PIB, la 1%, de la 0,6% în iunie. Însă excedentul creşte, ca şi în lunile trecute, pe seama nerealizării cheltuielilor programate şi, în special, a celor de investiţii.

Guvernul a păstrat banii pentru a se asi­gura că face faţă scăderii TVA la ali­mente şi, mai nou, creşterii salariilor.

Doar că salariile nu erau programate să crească în legea bugetului, în vreme ce cheltuielile de investiţii sunt prevăzute, dar nu sunt realizate.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici