Fed ar putea reduce dobânda cheie

Rezerva Federală a Statelor Unite, Fed, va reduce, marţi, dobânda de politică monetară, de la 1% la 0,5%, consideră majoritatea economiştilor, însă atenţia este îndreptată către potenţiale măsuri neconvenţionale pentru redresarea economiei americane şi stimularea creşterii.

7 afișări
Imaginea articolului Fed ar putea reduce dobânda cheie

Fed ar putea reduce dobânda cheie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă la o poziţie clară, hotărâtă, a băncii centrale din SUA, care ar trebui, pentru a frâna recesiunea, să adopte măsuri agresive, aşa numite "cantitative", spre exemplu realizarea unor infuzii masive de capital în sistemul bancar.

Totuşi, experţii nu anticipează detaliile acestor decizii.

Astfel de măsuri vor acompania decizia de reducere a ratei de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, la 0,5% - cel mai scăzut nivel din iulie 1954 -, potrivit aceloraşi economişti.

Rezerva Federală va anunţa marţi deciziile la care va ajunge după o şedinţă extraordinară de două zile. Iniţial, reuniunea Consiliului băncii centrale americane era programată pentru o singură zi, însă a fost extinsă pentru a permite economiştilor instituţiei să analizeze potenţiale măsuri extraordinare, în contextul unei politici monetare deja relaxată aproape de maximum.

"De aici înainte, politica monetară trebuie să depindă, în principal, de instrumente ne-tradiţionale, altele decât rata de referinţă, pentru a încerca stimularea economiei", a declarat Lyle Gramley, fost guvernator al instituţiei americane de reglementare.

Relaxarea cantitativă, utilizată de Banca Japoniei pentru a înceta perioada de recesiune din anii '90 prin infuzii masive de capital în sistemul bancar, a fost sugerată pe 1 decembrie de preşedintele Fed, Ben Bernanke.

Bernanke a pus accent pe faptul că instituţia pe care o conduce va utiliza toate "armele din arsenal" pentru a proteja economia şi a oferit, ca exemplu de astfel de instrumente, preluarea datoriilor provocate de criza creditelor ipotecare de către Fed.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici