Fed: Tensiunile de pe pieţele financiare s-au atenuat. Economia SUA creşte moderat

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a remarcat marţi semnele de consolidare a economiei americane şi atenuarea tensiunilor de pe pieţele financiare, dar nu a oferit niciun indiciu privind efectuarea unor noi măsuri monetare de stimulare.

145 afișări
Imaginea articolului Fed: Tensiunile de pe pieţele financiare s-au atenuat. Economia SUA creşte moderat

Fed: Tensiunile de pe pieţele financiare s-au atenuat. Economia SUA creşte moderat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fed a apreciat că economia americană înregistrează o creştere moderată, comentariul fiind neschimbat faţă de ianuarie, avertizând totodată că există încă riscuri semnificative de scădere.

Banca centrală a notat totodată îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii, dar că şomajul este în continuare ridicat, confirmând astfel aşteptările că dobânda de politică monetară va rămâne aproape de nivelul zero cel puţin până la asfârşitul lui 2014.

Accelerarea creării de noi locuri de muncă şi scăderea ratei şomajului la 8,3%, de la 9,1% în august i-a determinat pe unii analişti să nu mai aştepte noi măsuri de suplimentare a lichidităţilor.

Fed anticipează totodată ca majorarea costului energiei din ultimele luni să amplifice inflaţia, dar numai pe termen scurt.

Datele publicate marţi de Departamentul pentru Comerţ au arătat că vânzările de retail din SUA au înregistrat luna trecută cea mai rapidă creştere din ultimele cinci luni, de 1,1%, sugerând că redresarea economică continuă.

Chiar şi aşa, oficialii Fed sunt nesiguri că progresele în reducerea şomajului vor putea fi menţinute, având în vedere avansul economic însă lent, iar unii analişti se aşteaptă ca instituţia să efectueze o nouă rundă de suplimentare a lichidităţilor, mai târziu în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici