Fermierii îi cer lui Cîţu să revină asupra cuantumurilor ajutoarelor naţionale tranzitorii. Fermierii spun că prevede tăieri, în medie, de peste 50% din sume

Fermierii îi cer premierului Florin Cîţu să revină asupra cuantumurilor ajutoarelor naţionale tranzitorii, spunând că plăţile sunt aduse în derizoriu şi producătorii agroalimentari primesc o nouă lovitură, iar producţia agricolă ar urma să sufere o scădere de minim 25% a producţiei.

231 afișări
Imaginea articolului Fermierii îi cer lui Cîţu să revină asupra cuantumurilor ajutoarelor naţionale tranzitorii. Fermierii spun că prevede tăieri, în medie, de peste 50% din sume

Fermierii îi cer lui Cîţu să revină asupra cuantumurilor ajutoarelor naţionale tranzitorii. Fermierii spun că prevede tăieri, în medie, de peste 50% din sume

Asociaţia Forţa Fermierilor solicită public prim-ministrului României, Florin Cîţu, să revină asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind cuantumurile Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), pus în dezbatere publică, miercuri, de Ministerul Agriculturii, şi care, spun fermierii, prevede tăieri, în medie, de peste 50% la sumele pe care fermierii români, atât din sectorul vegetal cât şi din zootehnie, le vor primi în 2021.

„După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situaţie care îi pune pe mulţi fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunţă mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura naţională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăţi aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar şi de 2 euro pe cap de ovină şi caprină. Producătorii agroalimentari primesc, astfel, o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simţi în toată ţara şi în toate sectoarele. În toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinită masiv, atât din fonduri europene cât şi naţionale, fiecare ţară luptând din răsputeri pentru a-şi ajuta fermierii”, spun reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Fermierii estimează că prin întârzierea plăţii subvenţiilor şi acum, prin tăierea lor, în convergenţă cu anularea despăgubirilor de secetă, producţia agricolă a României va suferi o scădere de minim 25% a producţiei, atât în sectorul vegetal cât şi în zootehnie.

„Considerăm că bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investiţii în mediul privat, dimpotrivă, din taxele şi impozitele plătite datorită creşterii producţiei agricole, banii ar fi fost recuperaţi de Finanţele Publice chiar din acest an. Nu înţelegem această atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispreţ într-o clasă antreprenorială privată, care nu cere decât să fie ajutată să producă, să contribuie la creşterea PIB şi să asigure securitatea alimentară a României. Pur şi simplu, am ajuns în situaţia în care să credem că Guvernul Cîţu îi urăşte pe fermieri”, mai spun fermierii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici