Firmele ale căror contestaţii la licitaţiile publice sunt respinse, obligate să cedeze o parte din garanţie

Firmele care contestă licitaţii pentru contracte publice, dar ale căror reclamaţii sunt respinse de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor vor fi obligate să cedeze statului, din garanţia de participare, o sumă fixă de până la 40.320 lei şi un procent raportat la valoarea contractului.

403 afișări
Imaginea articolului Firmele ale căror contestaţii la licitaţiile publice sunt respinse, obligate să cedeze o parte din garanţie

Firmele ale căror contestaţii la licitaţiile publice sunt respinse, obligate să cedeze o parte din garanţie (Imagine: Mediafax Foto/Northfoto)

Noile condiţii impuse firmelor care contestă rezultatul unei licitaţii pentru contracte publice la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au fost introduse într-un nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea achiziţiilor publice.

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, prevede că în măsura în care Consiliul respinge contestaţia, autoritatea contractantă va reţine contestatorului din garanţia de participare o sumă fixă de 630 lei, pentru un contract cu valoarea estimată la 63.000 lei inclusiv.

Sumele din garanţia de participare la care firma contestatoare va fi obligată să renunţe cresc progresiv, în funcţie de valoarea estimată a contractului care face obiectul licitaţiei.

Astfel, pentru un contract cu valoarea estimată între 63.001 lei şi 420.000 lei inclusiv va fi reţinută o sumă fixă de 1.260 lei + 0,01% din ceea ce depăşeşte 63.001 lei.

Pentru un contract în valoare de 420.001 lei - 4,2 milioane lei inclusiv va fi reţinută o sumă de 2.520 lei + 0,01% din ce depăşeşte 420.001 lei.

Acelaşi sistem de calcul va fi aplicat şi pentru contractele cu o valoare superioară. Conform proiectului, pentru contracte cu o valoare cuprinsă între 4.200.001 lei şi 42 milioane lei inclusiv, va fi cedată o sumă fixă de 5.040 lei + 0,01% din ce depăşeşte 4.200.001 lei, pentru contracte cu o valoare între 42.000.001 lei şi 420 milioane lei va fi reţinută o sumă de 10.080 lei + 0,01% din ce depăşeşte 42.000.001 lei.

Pentru contestarea fără succes a licitaţiilor aferente contractelor de achiziţie publică în valoare cuprinsă între 420.000.001 lei şi 4,2 miliarde lei va trebui cedată o sumă de 20.160 lei + 0,01% din ce depăşeşte 420.000.001 lei.

Pragul maximal luat în calcul este cel pentru contracte cu o valoare estimată la peste 4,2 miliarde lei, caz în care din garanţie se va retrage 40.320 lei +0,01%.

Garanţia solicitată ofertanţilor în vederea participării la procedura de atribuire va fi în sumă fixă reprezentând 2% din valoarea estimată a contractului/acordului-cadru şi va trebui să aibă o perioadă de valabilitate cel puţin egală cu perioada minimă de valabilitate a ofertei.

Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată împotriva deciziei pronunţate de Consiliu privind procedurile de atribuire de servicii şi/sau lucrări aferente infrastructurii de transport naţional va fi Curtea de Apel, secţia de contencios-administrativ şi fiscal. Cu excepţia cazurilor în care plângerea are ca obiect contestarea amenzii, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu va avea calitatea de parte în proces.

În cazuri urgente, dacă s-a plătit cauţiunea, preşedintele instanţei va putea dispune la cererea părţii interesate, prin încheiere dată cu citarea părţilor, suspendarea executării contractului. Cauţiunea care trebuie depusă va fi în cuantum de 10% din valoarea contractului. Decizia poate fi luată în cazuri temeinic justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente.

"Instanţa soluţionează cererea de suspendare luând în considerare consecinţele probabile ale acesteia asupra tuturor categoriilor de interese ce ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public. Instanţa va putea să nu dispună suspendarea executării contractului în cazul în care consecinţele negative ale acestora ar putea fi mai mari decât beneficiile lor", se arată în document.

Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achiziţie publică vor fi cuprinse între 20.000 lei şi 100.000 lei.

Documentul limitează totodată numărul de membri ai Consiliului la 33 persoane, în timp ce numărul persoanelor cu statut de personal tehnico-administrativ va fi stabilit prin hotărâre de guvern, dar nu mai impune ca preşedintele Consiliului să fie licenţiat în drept, cum era indicat într-un proiectat redactat în urmă cu o lună.

Procedura de evaluare a activităţii Consiliului şi a preşedintelui acestuia va viza exlusiv activitatea administrativă şi organizatorică şi va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici