Fiscul american cere Coca-Cola să plătească taxe de 3,3 miliarde de dolari din perioada 2007-2009

Coca-Cola Co a fost notificată de Fiscul american că trebuie să plătească pentru perioada 2007-2009 taxe suplimentare de 3,3 miliarde dolari, la care se adaugă dobânzi, ca urmare a practicilor corporaţiei de a înregistra o parte semnificativă a profiturilor în afara SUA, unde sunt ferite de taxare.

845 afișări
Imaginea articolului Fiscul american cere Coca-Cola să plătească taxe de 3,3 miliarde de dolari din perioada 2007-2009

Fiscul american cere Coca-Cola să plătească taxe de 3,3 miliarde de dolari din perioada 2007-2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea Fiscului vine în urma unui audit pentru perioada 2007-2009, a anunţat Coca-Cola într-un document transmis bursei din SUA. Fiscul nu a cerut plata de penalităţi, iar Coca-Cola susţine că taxele suplimentare nu sunt justificate, potrivit Bloomberg.

Agenţia pentru colectarea taxelor din SUA a notificat Coca-Cola că acest caz a fost transmis deja avocaţilor cu recomandarea să fie susţinut în instanţa.

Coca-Cola este doar una dintre marile corporaţii care au intrat în conflict cu Fiscul din cauza strategiilor de a înregistra profiturile în alte ţări, mecanisme despre care criticii afirmă că pun banii la "adăpost" de autorităţile americane. SUA se judecă şi cu retailerul online Amazon şi cu Microsoft din cauza tranzacţiilor intragrup derulate de acestea.

"Intenţionăm să utilizăm toate mijloacele administrative şi juridice necesare pentru a remedia această problemă. Compania a utilizat aproape 30 de ani aceeaşi metodologie pentru determinarea profitului taxabil în SUA rezultat din unele operaţiuni din străinătate", a precizat Coca-Cola într-un comunicat, adăugând că această metodologie a fost acceptată de autorităţi în perioada 1987-1995 şi ulterior prin cinci audituri consecutive până în 2006.

Coca-Cola a cerut să se întâlnescă cu specialişti ai Fiscului, dar se aşteaptă să conteste în instanţă notificarea privind taxele suplimentare.

Potrivit legilor din SUA, companiile datorează statului până la 35% din profiturile obţinute în alte ţări, dar primesc deduceri pentru taxele plătite altor guverne şi nu trebuie să achite contribuţiile în SUA până la momentul repatrierii banilor.

Acest sistem încurajează înregistrarea şi păstrarea profiturlor în ţări cu taxe foarte mici.

Coca-Cola a anunţat că anul trecut a obţinut 57% din totalul veniturilor în afara SUA, dar la plata taxelor a raportat că a înregistrat 83% din profitul înainte de taxe în alte ţări decât Statele Unite.

La finele anului trecut, compania avea în conturi din afara SUA profituri nerepatriate de 33,3 miliarde de dolari, pentru care nu achitase taxe Fiscului american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici