Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD şi Garanti Bank

Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR şi BRD-Groupe Societe Generale la ”BBB+”, şi pe cel al al Garanti Bank la ”BBB-”, toate cu perspectivă stabilă.

648 afișări
Imaginea articolului Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD şi Garanti Bank

Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD şi Garanti Bank

De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborât de la ”bb-” la ”b+”, se arată într-un comunicat transmis miercuri seara de agenţia de evaluare financiară.

Ratingurile pe termen lung din categoria ”BBB” reprezintă aşteptări reduse privind riscul de default şi arată că situaţia economică sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilităţi ale emitentului.

”Ratingurile BCR, BRD şi Garanti România reflectă probabilitatea ridicată să primească sprijin de la respectivii acţionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectivă stabilă) Societe Generale (A, negativă) şi Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabilă)”, se spune în comunicatul Fitch.

Fitch consideră că BCR şi BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru acţionarii lor majoritari, în pofida performanţei slabe a pieţei româneşti în ultimii patru ani, având în vedere anvergura operaţiunilor Erste şi Societe Generale în Europa Centrală şi de Est, integrarea solidă a subsidiarelor în grupuri şi sprijinul acordat în trecut.

Agenţia notează de asemenea că Garanti România este o subsidiară importantă strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea acţionarului este foarte probabil datorită integrării solide în grup.

Pe de altă parte, Fitch nu consideră că România reprezintă o piaţă de bază pentru Garanti.

Ratingurile BCR şi BRD sunt limitate de plafonul de ţară al României, ”BBB+”, iar perspectivele stabile atribuite calificativelor celor două bănci sunt similare cu cea acordată ratingului de ţară, se arată în comunicat.

Astfel, orice schimbare a plafonului de ţară ar rezulta într-o schimbare a ratingurilor pe termen lung ale celor două bănci, notează Fitch.

Calificativele BCR şi BRD ar putea fi afectate, de asemenea, de o schimbare a strategiei băncilor-mamă privind regiunea Europei Centrale şi de Est sau faţă de piaţa românească.

”În opinia Fitch, există o intenţie clară în Europa de a reduce, în final, sprijinul pentru băncile importante sistemic. Dacă agenţia îşi va schimba părerea privind predispoziţia autorităţilor austriece sau franceze de a oferi sprijin băncilor mari din ţările respective, ar apărea presiuni în sens negativ asupra ratingurilor Erste şi Societe Generale. Cu toate acestea, orice risc negativ faţă de ratingurile Erste şi Societe Generale ar trebui să fie limitat la o singură treaptă, la nivelul ratingurilor de viabilitate ”a-”, astfel că o astfel de evoluţie nu va rezulta într-o coborâre a ratingurilor BCR şi BRD”, se spune în comunicat.

În cazul Garanti România, ratingul este ”sensibil” la evoluţia calificativului băncii-mamă, la fel şi perspectiva stabilă, notează agenţia.

De asemenea, ratingul Garanti România ar putea fi coborât dacă ar avea loc o scădere a importanţei subsidirei pentru grup.

Reducerea ratingului de viabilitate al BCR reflectă nivelul ridicat, şi încă în urcare, al creditelor problematice şi neperformante (definite ca împrumuturi cu peste 90 de zile întârziere la plată) şi performanţele în continuare slabe ale băncii în prima jumătate a anului 2013 în urma pierderii mari din 2012. Ratingul de volatilitate ia în calcul de asemenea gradul în care banca se bazează pe finanţare de la grupul-mamă şi riscurile legate de volumul semnificativ de creditare în valută.

În acelaşi timp, ratingul de viabilitate al BCR reflectă capacitatea semnificativă a băncii de absorbţie a pierderilor; încetinirea ratei de creştere a creditelor neperformante în acest an; îmbunătăţirea ratei de acoperire a creditelor problematice; profitabilitatea solidă înainte de provizionare, susţinută de o eficienţă ridicată în ceea ce priveşte costurile şi de marja solidă de dobândă; şi lichiditatea confortabilă, continuă Fitch.

Fitch anticipează că BCR îşi va putea îmbunătăţi rata de acoperire a creditelor problematice fără un efect semnificativ asupra capitalului, astfel că o nouă reducere a ratingului de viabilitate este puţin probabilă în prezent. Totuşi, ar putea apărea presiuni negative în eventualitatea unei deteriorări peste aşteptări a calităţii activelor, se spune în comunicat.

O creştere a ratingului de viabilitate al BCR ar necesita o îmbunătăţire tangibilă a indicatorilor privind calitatea activelor şi provizioanele, precum şi menţinerea unei profitabilităţi solide înainte de provizionare în condiţii de dobânzi mai scăute şi creştere limitată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici