Fitch a încadrat România în cea mai ridicată categorie privind vulnerabilitatea la riscuri sistemice

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a încadrat România în cea mai ridicată categorie în ceea ce priveşte vulnerabilitatea la potenţiale riscuri sistemice, alături de alte ţări, pe fondul creşterii accelerate a creditării şi a aprecierii leului din prima jumătate a anului trecut.

23 afișări
Imaginea articolului Fitch a încadrat România în cea mai ridicată categorie privind vulnerabilitatea la riscuri sistemice

Fitch a încadrat România în cea mai ridicată categorie privind vulnerabilitatea la riscuri sistemice

"Creşterea creditării este superioară, de mai mult timp, limitei de viteză în România, iar încadrarea în categoria trei de risc macroprudenţial (MPI 3) a fost generată şi de aprecierea monedei naţionale în prima jumătate a anului trecut. Apoi, în al doilea semestru din 2007, această tendinţă a fost reinversată, ceea a contribuit la accelerarea inflaţiei", se arată într-un raport al Fitch.

Volatilitatea cursului de schimb reprezintă un risc pentru stabilitatea sistemului economic şi a celui financiar românesc, mai ales pentru că 55% din împrumuturi sunt denominate în valută, notează analiştii.

Economiştii Fitch au avertizat, încă din luna septembrie a anului trecut, că România se află în pericol de încadrare într-o categorie superioară de risc.

Alături de România, modificări au fost efectuate şi pentru Kazahstan, Slovacia şi Turcia.

"În cazul statelor încadrate în categoria MPI 3, creditul era în creştere într-un ritm accelerat de o anumită perioadă de timp, însă aprecierea monedelor naţionale a fost cea care a deteminat schimbarea categoriei", se spune în raport.

Nivelul MPI 3 sugerează o vulnerabilitate ridicată la pontenţiale riscuri sistemice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici