Fitch: Procesul de îmbunătăţire a ratingurilor în Europa de Est s-ar putea opri din cauza crizei

Procesul de îmbunătăţire a ratingurilor ţărilor din Europa de Est s-ar putea opri, deoarece încetinirea creşterii economice, cauzată de criza zonei euro, face mai dificil controlul finanţelor publice, a declarat un analist al agenţiei de evaluare financiară Fitch.

107 afișări
Imaginea articolului Fitch: Procesul de îmbunătăţire a ratingurilor în Europa de Est s-ar putea opri din cauza crizei

Fitch: Procesul de îmbunătăţire a ratingurilor în Europa de Est s-ar putea opri din cauza crizei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fitch şi-a îmbunătăţit evaluarea riscului de credit în regiune o dată cu ieşirea statelor din criza financiară din 2008-2009, când o stopare bruscă a fluxurilor de capital a cauzat reducerea investiţiilor, în timp ce recesiunea globală a lovit exporturile.

Recuperarea este în pericol din cauza unei încetiniri în zona euro, principala piaţă pentru bunuri produse în Europa de Est, a afirmat, într-un interviu pentru Bloomberg, analistul Fitch Charles Seville.

"Ratingurile din regiune se aflau pe un trend de îmbunătăţire de la începutul anului trecut până în trimestrul al treilea din 2011. Acest trend s-ar putea să nu mai continue", a spus el.

În ultimul an, Fitch a revizuit în urcare calificativele Estoniei, României şi Letoniei, în timp ce a îmbunătăţit la stabilă perspectiva pentru Ungaria, Serbia şi Lituania, iar pe cea Bulgariei la pozitivă.

Fitch a îmbunătăţit în luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung în valută al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, România revenind astfel în categoria statelor recomandate pentru investiţii.

Fitch a retrogradat România în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii la sfârşitul anului 2008, în contextul crizei financiare globale. Agenţia a revizuit atunci în scădere cu două trepte ratingul României pentru credite pe termen lung în valută, la "BB+", cu perspectivă negativă, temându-se că statul nu are capacitatea de a evita o criză severă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici