Fitch şi S&P au retrogradat ratingurile băncilor spaniole

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingurile celor mai mari patru bănci spaniole, iar Standard & Poor's (S&P) a tăiat calificativul acordat întregului sector bancar din Spania, pe fondul temerilor privind dificultăţile de finanţare şi condiţiile economice dificile.

103 afișări
Imaginea articolului Fitch şi S&P au retrogradat ratingurile băncilor spaniole

Fitch şi S&P au retrogradat ratingurile băncilor spaniole (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fitch şi S&P au retrogradat în ianuarie Spania alături de mai multe ţări din zona euro, în contextul crizei datoriilor de stat.

S&P a coborât cu o treaptă ratingul întregului sistem bancar spaniol, avertizând că anticipează o profitabilitate slabă pe termen mediu, din cauza condiţiilor economice şi financiare nefavorabile, transmite Reuters.

"Considerăm că încrederea investitorilor rămâne fragilă şi anticipăm noi episoade de lipsă de lichiditate şi volatilitate pe pieţele financiare, pe termen mediu. În opinia noastră, sistemul bancar spaniol este vulnerabil la turbulenţele de pe pieţele de capital pentru că se bazează într-o anumită măsură pe finanţare străină", se arată într-o analiză transmisă de S&P.

Pe de altă parte, sistemul bancar din Spania se bucură de sprijinul autorităţilor spaniole şi europene, în special prin programele de lichiditate ale Băncii Centrale Europene, subliniază agenţia.

Fitch a retrogradat totodată băncile Santander, BBVA, Bankia şi CaixaBank, cu perspectivă negativă, în principal ca urmare a coborârii ratingului Spaniei în ianuarie.

"Coborârea ratingului Spaniei indică scăderea capacităţii guvernului de a sprijini cele mai mari bănci", notează agenţia.

Moody's a redus ratingurile a şase state din zona euro, Spania fiind retrogradată cu două trepte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici