Florin Cîţu: România susţine implementarea rapidă a instrumentului SURE

  • Implementarea rapidă a instrumentului SURE de către Comisia Europeanã, precum şi adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de cãtre România
  • Miniştrii finanţelor şi economiei au avut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate în privinţa mãsurilor de rãspuns la criza provocatã de COVID-19 la nivelul UE
  • SURE presupune o asistenţã financiarã de pânã la 100 miliarde euro
390 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu: România susţine implementarea rapidă a instrumentului SURE

Florin Cîţu: România susţine implementarea rapidă a instrumentului SURE

Implementarea rapidă a instrumentului SURE de către Comisia Europeanã, precum şi adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de cãtre România în contextul crizei mondiale generate de virusul COVID-19, a spus, în cadrul ECOFIN, de ministrul Finanţelor.

„Redresarea economicã rapidã a UE depinde de modul în care reuşim sã punem în aplicare mãsurile deja convenite, precum şi instrumentul de redresare. Trebuie sã ţinem cont de necesitãţile diferite ale statelor membre, sã asigurãm flexibilitate în aplicarea instrumentelor şi sã evitãm introducerea unor sarcini administrative nejustificate”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în intervenţia sa din cadrul videoconferinţei Consiliului Afacerilor Eonomice şi Financiare (ECOFIN) de vineri.

Miniştrii finanţelor şi economiei au avut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate în privinţa mãsurilor de rãspuns la criza provocatã de COVID-19 la nivelul UE, inclusiv mecanismele implementate prin Banca Europeanã de Investiţii (BEI), Mecanismul European de Stabilitate (MES) şi SURE (instrumentul european pentrusprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţiide urgenţã).

„România susţine implementarea rapidã a instrumentului SURE.Am început deja discuţiile cu oficiali din Comisia Europeanã pentru aprobarea acţiunilor eligibile în cadrul instrumentului. Funcţionarea eficientã şi flexibilã a acestuia este deosebit de importantã pentru ţara noastrã, care nu poate accesa instrumentele aferente Mecanismului European de Stabilitate”, a precizat Florin Cîţu.

SURE presupune o asistenţã financiarã de pânã la 100 miliarde euro, sub formã de împrumuturi destinate atenuãrii riscului de şomaj şi se adreseazã tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanţii de 25% din volumul facilitãţii (25 miliarde euro), care se vor constitui ca datorie publicã guvernamentalã garantatã şi nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanţiile se ridicã la 393 milioane euro.

La prima reuniune ECOFIN din mandatul sãu, Preşedinţia germanã şi-a prezentat prioritãţile în domeniul afacerilor economice şi financiare şi i-a informat pe miniştri despre pregãtirile pentru reuniunea virtualã a G20 din 18 iulie.

De asemenea, miniştrii au analizat rapoartele de convergenţã publicate de Comisia Europeanã şi de Banca Centralã Europeanã la 10 iunie. Documentele examineazã dacã statele membre din afara zonei euro îndeplinesc condiţiile necesare pentru adoptarea monedei unice.

Miniştrii de finanţe din UE au discutat şi despre prioritãţile pentru finalizarea Uniunii Pieţelor de Capital, în special având în vedere impactul crizei provocate de COVID-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cîţu,
ecofin,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici