FMI a alocat României DST-uri de 1,19 mld. dolari

FMI a alocat vineri României 763,7 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a 1,19 miliarde de dolari, reprezentând prima tranşă dintr-un total de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, ca parte a unui program amplu prin care Fondul suplimentează lichidităţile statelor membre.

162 afișări
Imaginea articolului FMI a alocat României DST-uri de 1,19 mld. dolari

FMI a alocat României DST-uri de 1,19 mld. dolari

Potrivit programului, FMI va mai aloca României în septembrie încă 145,1 milioane de DST-uri (echivalentul a 226,2 milioane dolari), totalul urmând să ajungă astfel la 908,8 milioane DST (aproximativ 1,4 miliarde dolari).

FMI a alocat vineri un total de 161,18 miliarde DST (echivalentul a 250 de miliarde de dolari), bani care vor majora rezervele valutare ale statelor membre. Conducerea Fondului a aprobat operaţiunea la 17 iulie, în urma unui angajament al liderilor statelor din G20, la un summit din luna aprilie, pentru majorarea lichidităţilor.

Echivalentul a aproape 100 de miliarde de dolari din total este destinat pieţelor emergente şi statelor în curs de dezvoltare, din care ţările cu venituri reduse au primit peste 18 miliarde de dolari.

În cadrul programului, fiecare ţară va primi DST-uri echivalente cu 74% din cota deţinută, alocaţiile totale ale ţărilor membre urmând să urce la un nivel corespunzător sumei de 283 de miliarde de dolari.

Separat, a intrat în vigoare un amendament la un acord al FMI care prevede o alocare excepţională de DST-uri, de 21,5 miliarde de drepturi (circa 33 miliarde dolari), care va fi efectuată la 9 septembrie.

Această operaţiune va face mai echitabilă distribuţia de DST-uri, având în vedere că statele care au devenit membre ale Fondului după 1981 nu au primit niciodată o astfel de alocare.

DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,56 dolari.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici