FMI este îngrijorat de criptomonede. Preşedintele FCA : "Povestea ar putea să nu se termine bine"

Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat de criptomonede, în special pentru că piaţa creşte într-un ritm atât de semnificativ, iar reglementările nu urmează acest ritm, scrie CNBC.

11029 afișări
Imaginea articolului FMI este îngrijorat de criptomonede. Preşedintele FCA : "Povestea ar putea să nu se termine bine"

FMI este îngrijorat de criptomonede. Preşedintele FCA : "Povestea ar putea să nu se termine bine"

Valoarea totală de piaţă a tuturor activelor cripto a depăşit 2.000 de miliarde de dolari în luna septembrie a acestui an - ceea ce reprezintă un salt de 10 ori faţă de nivelurile înregistrate la începutul anului 2020, arată datele colectate de FMI.

Evan Papageorgiou, un şef de divizie adjunct la FMI, a declarat pentru CNBC în octombrie că "ecosistemul cripto a crescut semnificativ... Procesul arată o rezistenţă remarcabilă, dar au existat şi unele teste de stres interesante".

Una dintre problemele pe care FMI le-a evidenţiat este că multe dintre persoanele şi instituţiile financiare care tranzacţionează aceste active "nu au practici operaţionale, de guvernanţă şi de risc solide".

Ca atare, Fondul a afirmat că consumatorii sunt în pericol, adăugând că există pur şi simplu "o informare şi o supraveghere inadecvate" în acest spaţiu. În plus, acesta consideră că activele criptografice creează unele "lacune în materie de date" şi "pot deschide uşi nedorite pentru spălarea banilor, precum şi pentru finanţarea terorismului".

Autoritatea de reglementare financiară din Regatul Unit, FCA, a avertizat cu privire la legătura dintre social media şi investiţiile în cripto-monede.

"Influencerii din social media sunt plătiţi în mod obişnuit de escroci pentru a-i ajuta să pompeze şi să arunce noi token-uri pe baza unor pure speculaţii. Unii influenceri promovează monede care pur şi simplu nu există deloc", a declarat Charles Randell, preşedintele FCA, într-un discurs din septembrie.

El a adăugat că, din cauza caracterului nou al acestei tehnologii, "nu am văzut ce se va întâmpla pe parcursul unui ciclu financiar complet. Pur şi simplu nu ştim când sau cum se va termina această poveste, dar - ca în cazul oricărei speculaţii noi - s-ar putea să nu se termine bine".

Kim Kardashian, o celebritate cu peste 200 de milioane de urmăritori pe Instagram, a fost plătită pentru a face publicitate unui token criptografic pe contul ei la începutul acestui an. Criticii au evidenţiat cât de puţine detalii se cunoşteau despre dezvoltatorii ethereummax, moneda căreia i-a făcut reclamă. "Acesta nu este un sfat financiar, ci împărtăşesc ceea ce mi-au spus prietenii mei despre tokenul ethereum max!", se arată în postarea lui Kardashian. Ea a adăugat diferite hashtag-uri, inclusiv #ad, care este necesar pentru a dezvălui că postarea ei este plătită.

Alţi utilizatori de social media cu un număr mare de urmăritori au făcut, de asemenea, reclamă activelor criptografice pe conturile lor.

O problemă suplimentară pentru factorii de decizie politică este faptul că tinerii sunt foarte interesaţi de această piaţă şi fac adesea primele lor investiţii în criptomonede, folosind împrumuturi şi carduri de credit pentru a face acest lucru.

Datele publicate de FCA în iunie au arătat că aproximativ 2,3 milioane de persoane din Regatul Unit deţin criptomonede. 14% dintre aceştia folosesc credite pentru a le achiziţiona, iar 12% dintre ei cred că vor fi protejaţi de FCA în cazul în care lucrurile merg prost. Însă FCA a declarat că nu îi va proteja.

Un sondaj efectuat în iulie pe 1.000 de adulţi din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani a arătat că 27% dintre ei au folosit carduri de credit pentru a investi în cripto meme dogecoin, 17% au folosit împrumutul lor de student şi 12% au spus că au folosit alte tipuri de împrumuturi.

Acest lucru ar putea deveni o sabie cu două tăişuri, deoarece investitorii s-ar putea confrunta cu pierderi şi apoi ar putea să munceasc din greu pentru a rambursa împrumuturile şi creditele pe care le-au luat pentru a face acele investiţii.

Potrivit FMI, autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să depună eforturi pentru a avea reguli comune la nivel global pentru îmbunătăţirea supravegherii transfrontaliere şi, deoarece este un domeniu atât de nou, să facă presiuni pentru standardizarea datelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici