FOCUS: BNR va menţine marţi dobânda de politică monetară la 10% şi ratele RMO, consideră analiştii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) va decide marţi, 31 martie, să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, consideră analiştii economici, o parte dintre aceştia anticipând modificarea bazei de calcul a RMO.

10 afișări

Băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrală reprezentând 40% din depozitele în valută şi 18% din cele în lei.

"Cred că BNR va decide modificarea doar a bazei de calcul, astfel încât să excludă finanţările pe termen mai mare de doi ani şi va realiza în perioada următoare mai multe operaţiuni de reglare a lichidităţii, respectiv absorbţii şi injecţii, cu scopul de a duce dobânzile de pe piaţa monetară spre 10%", a declarat pentru MEDIAFAX economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

El a arătat că dobânzile de pe piaţa monetară au început deja să scadă, în contextul în care consideră că ROBOR era menţinută "cumva" foarte sus din cauză că existau poziţii foarte lungi pe valută, care în prezent se cam închid pentru că nu mai mizează aşa de multe persoane pe deprecierea monedei naţionale.

"Dobânda de politică monetară şi ratele rezervei minime obligatorii la lei şi euro nu vor fi reduse la întâlnirea de marţi. Pentru restul anului, cert este că banca centrală va reduce dobânda de politică monetară şi RMO, dar probabil nu se va grăbi foarte tare, pentru că nici banii eliberaţi nu ar fi absorbiţi de economie. Consider că banca centrală va implementa o abordare progresivă", a mai afirmat Dumitru.

Economistul Raiffeisen Bank a precizat că lichiditatea în moneda naţională este mai mult decât suficientă şi anticipează că în perioada următoare vor fi şi injecţii, şi absorbţii de lei.

Şi economistul ING Bank Nicolaie Chidesciuc anticipează că banca centrală va decide să păstreze dobânda de politică monetară şi ratele rezevelor minime obligatorii la lei şi valută, dar va relaxa condiţiile de constituire a rezevelor, astfel încât să excludă finanţările pe termen îndelungat.

"CA al BNR va decide menţinerea dobânzii de politică monetară la 10%, pentru că inflaţia a fost destul de ridicată în februarie şi, mai mult, banca centrală a prognozat o rată de 5,8% pentru finele acestei luni. În februarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 6,99% şi nu are cum să scadă aşa mult. Banca centrală va menţine ratele RMO la lei şi valută, dar va relaxa baza de calcul", a spus Chidesciuc.

El previzionează o reducere graduală a ratei de politică monetară până spre 9% la finele anului şi crede că, probabil, la un moment dat, va deveni "inevitabilă" reducerea ratei RMO la lei.

Pe de altă parte, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, anticipează că BNR va decide marţi să menţină dobânda de politică monetară şi rata rezervelor minime obligatorii, dar şi baza de calcul a RMO.

"Anticipez menţinerea dobânzii şi a ratelor rezervelor minime obligatorii la şedinţa CA al BNR de marţi. De asemenea, cred că banca centrală va mai aştepta, probabil până la următoarea şedinţă, şi pentru modificarea bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii", a declarat Anghel.

El consideră că BNR va menţine RMO la lei, deoarece există suficientă lichiditate pe piaţă.

"În ceea ce priveşte RMO la valută, probabil nu ne putem aştepta la o reducere a ratei până nu vor intra în rezervă fondurile FMI", consideră economistul-şef al BCR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că banca centrală va reduce treptat, "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii, începând cu pasivele în valută ale băncilor, şi ar putea exclude din baza de calcul a acestora finanţările pe termen îndelungat.

El a explicat, răspunzând unei întrebări a presei, că nu va avea loc o reducere a ratei RMO în perioada următoare, menţionând că BNR va modifica baza de calcul a rezervelor într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat.

Isărescu a precizat că, dacă RMO sunt menţinute la 40%, numai prin măsura de excludere a finanţărilor pe termen lung din baza de calcul, suma de 12 miliarde de euro care se află la BNR se poate diminua, pentru că se aplică unor pasive ale băncilor mai puţine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici