Fondul Suveran va avea un capital social de peste 19 miliarde lei

Capitalul social iniţial, subscris al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va fi în valoare de 19,11 miliarde de lei, arată un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind organizarea şi funcţionarea FSDI, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), spre consultare.

150 afişări
Imaginea articolului Fondul Suveran va avea un capital social de peste 19 miliarde lei

UPDATE. Proiect: Fondul Suveran va avea un capital social de peste 19 miliarde lei

Acest capital este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, precum şi din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deţinute de stat la operatorii economici prevăzuţi în anexa la prezenta hotărâre, în valoare de 10,11 miliarde de lei, stabilită la valoarea nominală a acţiunilor aportate.

Capitalul social iniţial al FSDI se împarte într-un număr de 1,47 miliarde de acţiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei per acţiune.

Resursele financiare necesare acoperirii vărsămintelor în numerar 9 miliarde lei se asigură de către MFP din veniturile din privatizare în lei şi/sau valută disponibile în soldul contului trezoreriei statului, astfel: 0,5 miliarde lei din veniturile din privatizare în lei, la momentul constituirii FSDI; diferenţa de capital social în numerar se varsă în termen de cel mult 12 luni de la data înmatricularii FSDI, din veniturile din privatizare în valută.

De asemenea, fondurile necesare acoperirii vărsămintelor în numerar se alocă de către Finanţe din veniturile din privatizare în valută disponibile în contul în valută al MFP deschis la Banca Naţională a României. Vărsămintele din veniturile în valută se efectuează în tranşe, în lei, la cursul de schimb valabil în data vărsării fiecărei tranşe, comunicat de către BNR. Tranşele se vărsă de către MFP în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea cererii FSDI, formulată în conformitate cu strategia FSDI aprobată de adunarea generală a acţionarilor, elaborată în baza unor linii directoare aprobate în prealabil prin hotărâre de Guvern.

Pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condiţiile prezentei hotărâri, se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii, în condiţiile legii.

Transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor aduse aport la capitalul social al FSDI, care sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau tranzacţionate pe un sistem multilateral de tranzacţionare, sunt considerate transferuri directe în sensul legislaţiei pieţei de capital.

Obiectul principal de activitate al FSDI este cod CAEN 6499 „Alte intermedieri financiare n.c.a.”, iar activitatea principală este efectuarea de investiţii financiare în nume şi în cont propriu, pentru care îşi asumă riscul tranzacţiilor.

„Ministerul Finanţelor Publice solicită, în termen de cinci zile de la data intrarii în vigoare a prezentei hotărâri, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, numirea unui expert autorizat în vederea evaluării aportului în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deţinute de stat la operatorii economici prevăzuţi în anexa la prezenta hotărâre”, se precizează în proiectul menţionat.

În termen de maxim 45 zile, de la data numirii expertului autorizat, acesta finalizează raportul de expertiză, efectuat, după caz, prin următoarele metode:

a) prin metoda preţului de piaţă determinat ca medie ponderată a preţurilor de tranzacţionare înregistrate în ultimele 120 de şedinţe de tranzacţionare consecutive, anterioare datei de 31 decembrie 2018, în cazul pachetelor de acţiuni emise de societăţile ale căror acţiuni sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare, în cazul cărora în perioada de referinţă menţionată s-au înregistrat tranzacţii cu acţiuni care să reprezinte cumulat mai mult de 0,5% din totalul capitalului social al societăţii;

b) prin metoda activului net contabil corespunzător valorii capitalurilor proprii evidenţiate în situaţiile financiare la data de 31 decembrie 2018, aprobate potrivit legii, în cazul celorlalte pachete de acţiuni aduse ca aport în natură la capitalul social al FSDI.

Lista celor 28 de societăţi ale căror pachete de acţiuni constituie aport în natură la capitalul social iniţial al FSDI este următoarea, în ordinea prezentată în proiect:
1. Engie Romania S.A.
2. Societatea de distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - „Electrica”
3. Delgaz Grid S.A.
4. E.ON Energie România SA
5. Chimcomplex SA
6. OMV Petrom SA
7. Telekom Romania Communications S.A.
8. CN „Loteria Română” SA
9. IAR SA
10. Oil Terminal SA
11. Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA
12. Societatea Naţională de Gaze Naturale „Romgaz” SA.
13. Societatea de producere a energiei electrice în hidrocentrale „Hidroelectrica” S.A.
14. Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” SA
15. Societatea Naţională „Nuclearelectrica” SA
16. Compania Naţională „Imprimeria Naţională” SA
17. Conpet SA
18. SN „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia” SA
19. Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă „T.B.R.C.M” S.A.
20. Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A.
21. Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de ridicat şi Recipientelor sub presiune - (CNCIR) SA
22. Cupru Min SA Abrud
23. Societatea Naţională a Sării SA
24. Romaero
25. Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” - S.A.Constanţa
26. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA
27. Antibiotice SA
28. Compania Naţională Unifarm S.A.

În vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate, FSDI este autorizat să: participe la înfiinţarea de societăţi/fonduri ca asociat unic sau împreună cu alţi acţionari; finanţeze activitatea societăţilor din al căror acţionariat face parte prin participarea la majorarea capitalului social, prin împrumuturi sau alte forme de finanţare, precum şi să garanteze împrumuturile societăţilor din al căror acţionariat face parte, direct sau indirect; tranzacţioneze acţiuni din portofoliul propriu prin operaţiuni de vanzare - cumparare; dispună asupra instrumentelor financiare aflate în propriul portofoliu în conformitate cu politicile investiţionale proprii.

„FSDI nu investeşte în capitalul social al societăţii de proiect în cazul proiectelor de tip PPP (parteneriat public-privat - n.red.), putând participa doar la finanţarea proiectelor de tip PPP, prin societăţile de proiect, în limita a maxim 49% din valoarea proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici