Forţa de muncă s-a scumpit în trimestrul al doilea

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată în funcţie de numărul zilelor lucrătoare a crescut în trimestrul al doilea cu 4,01% faţă de primul trimestru şi cu 5,97% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în formă brută avansul a fost de 3,94%, respectiv 5,99%, potrivit datelor INS.

154 afișări
Imaginea articolului Forţa de muncă s-a scumpit în trimestrul al doilea

Forţa de muncă s-a scumpit în trimestrul al doilea (Imagine: Mediafax Foto)

"Faţă de trimestrul I 2013, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice, cu excepţia construcţiilor (-1,28%). Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (15,97%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (14,22%) şi intermedieri financiare şi asigurări (10,37%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cheltuielile salariale cu forţa de muncă au crescut cu 3,99% în formă ajustată, iar cele non-salariale au înregistrat un avans de 4,07%, în timp ce în formă brută creşterile pe cele două componente au fost de 3,92% şi 4%.

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă în formă ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost consemnate în administraţie publică (16,91%), învăţământ (15,25%), sănătate şi asistenţă socială (13,92%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,44%), ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

Scăderi s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (-0,84%) şi în informaţii şi comunicaţii (-0,87%).

"Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,97%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 5,99%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (5,97%, respectiv 5,98%)", se spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici