Gazele s-au scumpit cu 6% din 2007 în România, iar la nivel mondial cu 70%

Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor români a crescut din ianuarie 2007 cu doar 6%, faţă de un avans de 70% la nivel mondial, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă.

20 afișări
Imaginea articolului Gazele s-au scumpit cu 6% din 2007 în România, iar la nivel mondial cu 70%

Gazele s-au scumpit cu 6% din 2007 în România, iar la nivel mondial cu 70% (Imagine: Mediafax Foto)

Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor români a crescut din ianuarie 2007 cu doar 6%, faţă de un avans de 70% la nivel mondial, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă.

"Nimeni nu s-a întrebat cum am reuşit acest lucru", a spus Vosganian.

El a adăugat că preţul gazelor livrate populaţiei nu va creşte până la 1 iulie, iar Distrigaz Sud şi E.ON Gaz au avut anul trecut profituri considerabile. Afirmaţia lui Vosganian susţine însă cererea celor doi mari distribuitori, care solicită o majorare a preţurilor cu 18%-19% de la 1 iulie, iar nu mai devreme, motivând creşterea tarifelor de import.

"Până la 1 iulie nu vom scumpi gazele. După această dată, în funcţie şi de piaţa internaţională, vom lua o decizie. Nu dorim să luăm măsuri în forţă, vrem un parteneriat", a spus Vosganian.

Totodată, distribuitorii de gaze susţin că înregistrează pierderi din cauză că preţurile nu au crescut. În replică, Vosganian a afirmat că anul trecut distribuitorii au avut "profituri considerabile".

El a făcut aceste declaraţii referindu-se la criticile PSD legate de tarifele prea mari ale gazelor naturale livrate populaţiei.

"În România nimeni nu trebuie să câştige prea mult pe seama altora, (...) trebuie să găsim un punct de armonizare", a mai spus ministrul.

Ultima majorare a preţului gazelor a avut loc la 1 februarie, când a avansat cu 8,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici