Gazprom acuză Kievul că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz

Vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksandr Medvedev, a acuzat sâmbătă Ucraina că fură 35 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

26 afișări
Imaginea articolului Gazprom acuză Kievul că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz

Vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksandr Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Totalul gazului luat de Naftogaz (compania ucraineană) depăşeşte 35 de milioane de metri cubi pe zi", a declarat el într-o conferinţă de presă la Praga. "Toată cantitatea de gaz care a fost luată ilegal va trebui plătită", în afară de datoriile Ucrainei, de "600 de milioane de dolari", a adăugat el.

Compania ucraineană Naftogaz a anunţat vineri că Rusia nu mai livrează cantităţile prevăzute pentru clienţii ei europeni.

Potrivit lui Medvedev, faptul că Ucraina a sustras din stocuri aparţinând companiei RosUkrEnergo a determinat ca livrările prevăzute să nu fie asigurate normal spre Polonia, Bulgaria şi România.

În opinia sa, Ucraina este responsabilă de criza actuală "şi se mulţumeşte să joace un joc politic în loc să găsească o soluţie".

Livrările de gaz natural către România au scăzut cu 30 la sută, cele spre Polonia cu şase la sută de vineri seară, cele către Bulgaria cu până la 15 la sută sâmbătă, potrivit operatorului polonez Gaz-System, celui bulgar, Bulgargaz şi celui român, Transgaz.

"Credem că în aceste circumstanţe, statele care au început să aibă de suferit trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a cere Ucrainei să acţioneze pentru respectarea obligaţiilor internaţionale", a explicat Medvedev.

Citeşte şi:

Rusia acuză Ucraina că "fură" din gazul rusesc destinat UE

Gazprom anunţă expirarea contractului pentru livrarea de gaze către Ucraina

Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Europa vor fi menţinute

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici