Guvernul a aprobat normele metodologice pentru noua formă a programului "Prima Casă". Află în ce condiţii poţi să-ţi iei casă cu garanţii de la stat

Băncile vor avea posibilitatea în perioada imediat următoare să adere la noua formă a programului "Prima Casă", normele metodologice de aplicare a noului sistem fiind aprobate, miercuri, de Guvern şi urmând să fie publicate în Monitorul Oficial, a anunţat premierul Emil Boc.

1005 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat normele metodologice pentru noua formă a programului "Prima Casă". Află în ce condiţii poţi să-ţi iei casă cu garanţii de la stat

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru noua formă a programului "Prima Casă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vezi aici în ce condiţii poţi să-ţi iei casă cu garanţii de la stat

"Prin aprobarea normelor metodologice dăm posibilitatea acordării în continuare de garanţii în valoare de 1,5 miliarde euro. Totodată, alţi aproximativ 40.000 de beneficiari pot să intre în cadrul programului", a declarat şeful Executivului.

El a asigurat din nou că, prin continuarea programului, nivelul dobânzii şi condiţiile privind avansul pentru achiziţionarea locuinţei prin acest program rămân neschimbate.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care arată că, potrivit actului normativ, în limita plafonului alocat şi utilizat, finanţatorii eligibili din cadrul programului pot să transfere portofoliul de credite către alţi finanţatori care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, cu condiţia notificării cesiunii către beneficiar şi fără a afecta drepturile şi obligaţiile beneficiarilor din contractele în curs de derulare.

De asemenea, o bancă neînscrisă iniţial în program poate să devină eligibilă dacă preia portofoliul de garanţii acordat de un finanţator eligibil în cadrul programului, cu condiţia transmiterii către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM şi Ministerul Finanţelor a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate.

"Totodată, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care Fondul de Garantare îşi exprimă intenţia de a garanta finanţarea ce va fi acordată beneficiarilor în cazul construcţiei de locuinţe şi care au valabilitate pe toată perioada construcţiei de locuinţe, dar nu mai mult de 18 luni", se arată în comunicat.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, să permită băncilor interesate înjumătăţirea garanţiei de stat deja contractate prin programul Prima Casă şi utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

De asemenea, în noua formulă vor putea fi incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit.

Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Premierul Emil Boc a spus la începutul lunii aprilie că a patra etapă a programului Prima Casă va începe după Sărbătorile de Paşte.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici