Guvernul creşte accizele la băuturi spumoase cu 11 euro

Guvernul va majora de la 1 aprilie accizele pentru băuturi fermentate spumoase de la 34,05 euro/hl la 45 euro/hl, dar şi pentru produsele alcoolice intermediare de la 51,08 euro/hl la 65 euro/hl, în vederea creşterii veniturilor la bugetul de stat, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

74 afișări
Imaginea articolului Guvernul creşte accizele la băuturi spumoase cu 11 euro

Guvernul creşte accizele la băuturi spumoase cu 11 euro

Noile prevederi vor modifica actualul Cod Fiscal şi vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2009.

"Pentru asigurarea necesarului de venituri la bugetul de stat, iar pe de altă parte pentru asigurarea unui mediu concurenţial echitabil pentru producătorii şi comercianţii de băuturi
alcoolice, odată cu diminuarea fenomenului de evaziune fiscală în acest domeniu, se propune majorarea nivelului accizelor pentru unele produse supuse accizelor armonizate care nu constituie bunuri de strictă necesitate, precum: băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare, ţigarete, ţigări şi ţigări de foi şi tutunuri de fumat", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Pentru ţigarete, ţigări şi ţigări de foi, acciza va fi majorată de la 1 aprilie cu 7 euro, la 57 euro/1.000 de ţigarete, urmând să crească la 64 euro/1.000 de ţigarete de la 1 septembrie şi la 74 euro/1.000 de ţigarete în 2010. Modificarea accizelor la tutun va duce la creşterea preţurilor la tutunurile prelucrate cu circa 22%.

La grupa de produse bere şi vinuri, accizele vor rămâne neschimbate.

Noile amendamente vor aduce o contribuţie la bugetul de stat pentru anul curent cu aproximativ 590 milioane de lei (echivalentul a 0,1% din Produsul Intern Brut), conform calculelor MFP.

"Creşterea preţurilor ca urmare a majorării accizelor la băuturile alcoolice şi produsele din tutun poate conduce în perioada imediat următoare de aplicare a noilor reglementări la o scădere a volumului vânzărilor de astfel de produse cu anumite influenţe asupra producţiei", se mai spune în nota de fundamentare.

Ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea a declarat în luna februarie că primele majorări de accize la tutun şi alcool vor fi aplicate de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de ţigarete, cu 11 euro/ hl la produsele alcoolice fermentate şi sigilate şi 13,96 euro/hl la restul băuturilor alcoolice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici