Guvernul s-a angajat cu FMI să reducă "drastic" cheltuielile cu bunuri şi servicii

Cheltuielile cu bunuri şi servicii vor fi reduse "drastic" în a doua jumătate a anului, cu o sumă reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut, potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by pe care România o va trimite la FMI.

22 afișări
Imaginea articolului Guvernul s-a angajat cu FMI să reducă "drastic" cheltuielile cu bunuri şi servicii

Guvernul s-a angajat cu FMI să reducă "drastic" cheltuielile cu bunuri şi servicii (Imagine: Mediafax Foto)

"Chiar dacă au scăzut faţă de anul trecut, cheltuielile cu bunurile şi serviciile se situează peste nivelul dorit de noi, în timp ce alte cheltuieli se află sub nivelul vizat de obiectivele noastre", se arată în scrisoare.

Astfel, autorităţile au în vedere o reducere a cheltuielilor cuprinzând atât tăieri discreţionare, cât şi reduceri automate de cheltuieli ale autorităţilor locale şi entităţilor guvernamentale descentralizate, din cauza lipsei de venituri proprii.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, după primele şase luni ale anului, cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au ridicat la 12,837 miliarde de lei, în scădere cu 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.

"Pentru a se realiza un echilibru între nevoia pe termen scurt de a permite stabilizatorilor automaţi să acţioneze, şi obiectivele de ajustare pe termen mediu, suntem hotărâţi să întreprindem acţiuni suplimentare de politică pentru a limita deficitul fiscal în 2009 şi a-l reduce în 2010", menţionează scrisoarea.

Potrivit FMI, majorarea ţintei de deficit bugetar la 7,3% din PIB pentru 2009 vine pe fondul unei scăderi a veniturilor bugetare în acest an cu 17,5 miliarde de lei (3,5% din PIB) faţă de programul iniţial, datorită scăderii veniturilor încasate din TVA, contribuţii sociale şi venituri nefiscale.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat marţi că anticipează în acest an o nerealizare a încasărilor din TVA cu 4,3 miliarde de lei, a contribuţiilor sociale cu 5,5 miliarde de lei şi a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.

Pentru 2010, Guvernul şi FMI au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 la sub 6% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici