Guvernul suspendă autorizaţiile antrepozitarilor fiscali şi impune condiţii mai dure pentru avizare

Guvernul va suspenda la 1 septembrie valabilitatea autorizaţiilor deţinute de antrepozitarii fiscali de produse accizabile şi îi va obliga pe aceştia să obţină un nou aviz, dar condiţionat de lipsa datoriilor bugetare şi plata unei garanţii, noua autorizaţie urmând să fie acordată pentru maxim un an.

206 afișări
Imaginea articolului Guvernul suspendă autorizaţiile antrepozitarilor fiscali şi impune condiţii mai dure pentru avizare

Guvernul suspendă autorizaţiile antrepozitarilor fiscali şi impune condiţii mai dure pentru avizare (Imagine: Catalina_Filip/Mediafax Foto)

Limitarea termenului de valabilitate a autorizaţiilor pentru antrepozitarii fiscali de produse accizabile şi introducerea unor noi condiţii de avizare sunt prevăzute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale şi obţinut de MEDIAFAX.

Documentul prevede că autorizaţiile pentru antrepozitele fiscale de depozitare a produselor accizabile îşi vor înceta valabilitatea la 1 septembrie 2010, cu excepţia antrepozitelor pentru producţia de produse energetice, a celor aflate în zona aeroporturilor şi destinate exclusiv aprovizionării aeronavelor, precum şi a celor aflate în zona porturilor şi destinate exclusiv aprovizionării navelor şi ambarcaţiunilor.

În acelaşi timp, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi cu excepţia acestor cazuri, se va interzice deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize către antrepozite fiscale de depozitare.

Pentru a obţine o nouă autorizaţie, persoanele care doresc să lucreze în continuare ca antrepozitar autorizat vor fi obligate să prezinte documente din care să rezulte că nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, iar perioada de valabilitate a autorizaţiei nu va putea fi mai mare de 12 luni consecutive.

"Antrepozitarii autorizaţi care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă deţin autorizaţii valabile, dar care au depăşit perioada de 12 luni consecutive de la data de începere a valabilităţii autorizaţiei şi doresc să-şi continue activitatea ca antrepozitar autorizat, au obligaţia de a solicita reautorizarea până la data de 31 august 2010 inclusiv. Nerespectarea acestei prevederi atrage revocarea autorizaţiilor de antrepozit fiscal", se arată în document.

Autorizaţia pentru un antrepozit fiscal va putea fi însă revocată şi dacă antrepozitarul înregistrează ulterior obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat mai vechi de 60 de zile faţă de termenul legal de plată.

Atât antrepozitarul autorizat, cât şi destinatarul şi expeditorul înregistrat vor fi obligaţi să constituie o garanţie reprezentând 20% din valoarea accizelor aferente produselor ce ar rezulta la nivelul unui an, potrivit capacităţilor tehnologice de producţie, prin care să asigure plata accizelor care pot deveni exigibile. Garanţia va putea fi însă executată şi pentru achitarea altor obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat.

Pentru antrepozitarii autorizaţi, valoarea garanţiei va fi calculată prin aplicarea procentului de 20% la valoarea accizelor aferente ieşirilor de produse accizabile din ultimul an, dar nu mai puţin de 20% din valoarea accizelor aferente produselor rezultate potrivit capacităţilor tehnologice de producţie. Valoarea garanţiei va fi analizată periodic, pentru a reflecta orice schimbări în volumul afacerii sau în nivelul de accize datorat.

Antrepozitarul autorizat care doreşte să continue activitatea după expirarea perioadei de valabilitate a avizului va fi obligat să solicite în scris reautorizarea ca antrepozit fiscal cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Documentul mai prevede că operaţiunile de cesionare ori înstrăinare, sub orice formă, a acţiunilor, părţilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizaţi ori ale unui antrepozitar a cărui autorizaţie a fost anulată sau revocată trebuie anunţate cu cel puţin 60 de zile înainte de realizare, în vederea efectuării controlului financiar-fiscal, şi vor fi condiţionate de plata datoriilor bugetare.

"Cedarea sau înstrăinarea activelor imobilizate ale antrepozitarului autorizat ori ale unui antrepozitar a cărui autorizaţie a fost anulată sau revocată se va putea face numai după ce s-au achitat la bugetul de stat toate obligaţiile fiscale sau după ce persoana care urmează să preia activele respective a confirmat posibilitatea plăţii tuturor debitelor către bugetul de stat prin depunerea unei scrisori de garanţie bancară. Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor sau a părţilor sociale nu poate fi înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor decât pe baza documentelor eliberate de organele fiscale care atestă plata obligaţiilor fiscale", impune actul normativ.

Documentul menţine prevederea conform căreia antrepozitul fiscal nu poate fi folosit pentru vânzarea cu amănuntul a produselor accizabile, dar stabileşte că de la această regulă nu mai pot fi exceptate antrepozitele fiscale care desfăşoară activitate în regim duty-free.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici