Guvernul va clarifica normele privind sumele care se cuvin Fondului Proprietatea din vânzarea BCR

Guvernul va emite în perioada următoare un proiect de act normativ cu caracter de lege prin care va clarifica normele Legii de înfiinţare a Fondului Proprietatea referitoare la sumele pe care urmează să le primească compania din privatizarea BCR.

22 afișări
Imaginea articolului Guvernul va clarifica normele privind sumele care se cuvin Fondului Proprietatea din vânzarea BCR

Guvernul va clarifica normele privind sumele care se cuvin Fondului Proprietatea din vânzarea BCR

Directorul general al Fondului Proprietatea, Dana Lulache, a precizat miercuri că Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a prezentat săptămâna trecută în Guvern un memorandum referitor la discuţiile dintre Fondul Proprietatea şi statul român, prin care, compania susţine că mai are de încasat o sumă de aproximativ 155 de milioane de euro din privatizarea BCR.

Fondul Proprietatea a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii MEF referitoare la acest subiect, însă până în prezent nu s-a ajuns la nicio rezolvare.

"Diferenţa de interpretare în cazul BCR, prin care Fondul Proprietatea pretinde 4% din acţiunile emise de BCR, iar statul consideră că trebuie să plătească 4% din banii încasaţi din privatizarea instituţiei bancare, a făcut să purtăm mai multe discuţii cu ministerul (MEF-nr.), însă cele două părţi nu au ajuns la o rezolvare", a spus Lulache.

Directorul Fondului a menţionat că reprezentanţii companiei (Consiliul de supraveghere şi managementul Fondului) vor decide ce poziţie va avea Fondul, după ce Guvernul va emite proiectul de act normativ.

BCR face parte din grupul austriac Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, care a plătit, în 2006, 3,75 miliarde de euro pentru a prelua 61,88% din acţiuni de la statul român (36,88%), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, în cea mai mare tranzacţie de privatizare derulată în România.

Erste şi-a majorat ulterior participaţia la peste 69%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.

Statul, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al Fondului.

Potrivit celor mai recente date, numărul acţionarilor persoane private este de 1.970, ceea ce reprezintă 20% din capitalul Fondului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici