Guvernul va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna august, după negocierile cu FMI

Guvernul va efectua prima rectificare bugetară din acest an în prima jumătate a lunii august, după negocierile cu FMI din cadrul acordului stand-by de tip preventiv, când vor fi cunoscute exact şi datele financiare ale semestrului I, au declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

867 afișări
Imaginea articolului Guvernul va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna august, după negocierile cu FMI

Guvernul va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna august, după negocierile cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Redistribuirea fondurilor către ministere se va baza atât pe necesităţile de cheltuieli, dar şi pe execuţia din primul semestru a investiţiilor. Banii alocaţi în primă fază unor proiecte în prezent mult întârziate pot fi redirecţionaţi către alte proiecte cu şanse mai mari de realizare, iar ministerele care nu au putut efectua investiţii vor pierde banii", au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, Guvernul doreşte ca prin rectificarea bugerară să concentreze alocaţiile asupra proiectelor finanţate din fonduri UE, dar operaţiunea va depinde de concluzia discuţiilor cu FMI.

La încheierea acordului stand-by de tip preventiv, Guvernul a primit acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI) de a aloca în primul semestru, în anvelopa bugetară, resurse mai mari pentru investiţii în proiecte UE şi de a suplimenta aceste fonduri de la jumătatea anului dacă absorbţia fondurilor europene este îmbunătăţită.

Rambursările plătite României de către Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din fonduri comunitare însumează însă, la 24 iunie 2011, doar 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Cătălin Vătafu, consilier de stat al premierului Boc, la o masă rotundă privind fondurile europene organizată de BCR şi MEDIAFAX la finele lunii iunie.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se va afla la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici