Hypo Real Estate va primi ajutor de 50 mld. euro de la bănci şi guvern

Banca germană Hypo Real Estate (HRE) va primi finanţare de 50 miliarde euro de la banca centrală a Germaniei şi un consorţiu de instituţii financiare, iar guvernul de la Berlin va garanta depozitele constituite la băncile locale, în valoare de 500 miliarde euro.

21 afișări
Imaginea articolului Hypo Real Estate va primi ajutor de 50 mld. euro de la bănci şi guvern

Hypo Real Estate va primi ajutor de 50 mld. euro de la bănci şi guvern (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost încheiat în noaptea de duminică spre luni între autorităţile germane şi reprezentanţii sectorului financiar. Suma acordată depăşeşte cu 15 miliarde euro planul iniţial de salvare a HRE, care presupunea o linie de credit de 35 miliarde euro, garantată guvernamental.

Prima iniţiativă a fost respinsă, în week-end, de companiile implicate, care au cerut o implicare mai responsabilă a guvernului.

"Conform acordului încheiat după ora 11 PM (ora Germaniei - n.r.), sectorul financiar a decis să furnizeze încă 15 miliarde euro lichiditate pentru HRE, peste cele 35 miliarde euro deja incluse în angajamentul luat împreună cu Bundesbank (banca centală - n.r.). O dată cu aplicarea acestei soluţii, banca va fi stabilizată, iar piaţa financiară germană va fi consolidată în aceste vremuri dificile", informează Ministerul de Finanţe de la Berlin.

În prealabil, guvernul a anunţat că va garanta depozitele private constituite la băncile locale, pentru a creşte nivelul încrederii clienţilor şi investitorilor în sistemul bancar.

"Transmitem celor care vor să economisească bani că depozitele lor sunt garantate", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

Această măsură în particular a surprins piaţa şi analiştii, deoarece Germania a criticat, neoficial, o măsură similară luată de Irlanda săptămâna trecută.

Schimbarea bruscă a poziţiei faţă de astfel de iniţiative reflectă natura dinamică a crizei financiare, care se extinde din SUA pe pieţele europene într-un ritm mult mai accelerat decât au estimat liderii din zona euro.

Ministerul Finanţelor de la Berlin a precizat că valoarea depozitelor garantate este de 500 miliarde euro.

Cu o capitalizare de piaţă de numai 1,5 miliarde euro, HRE este o companie mică faţă de celelalte acţiuni blue-chip listate la Frankfurt, însă rolul său de creditor pentru dezvoltatorii imobiliari de spaţii comerciale, sectorul infrastructurii şi finanţare guvernamentală transformă o bancă aparent mică într-un jucător major pe piaţa germană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici