Încrederea în economia României a înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere din UE

Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României a înregistrat în octombrie cea mai mare scădere din UE, în contextul unei înrăutăţiri puternice a percepţiei privind sectorul serviciilor, arată date publicate, miercuri, de Eurostat.

449 afișări
Imaginea articolului Încrederea în economia României a înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere din UE

Încrederea în economia României a înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere din UE (Imagine: Shutterstock)

Indicele încrederii în economie a scăzut cu 2,6 puncte, de la cota de 97,4 în septembrie la 94,8 în octombrie. Pe locul al doilea la nivel european în funcţie de declinul încrederii în octombrie se situează Lituania - cu un declin de 2,4 puncte, urmată de Bulgaria şi Spania - ambele cu câte 2,2 puncte.

Încrederea din sectorul serviciilor, încrederea consumatorilor şi cea din industrie s-au înrăutăţit în octombrie în România, în timp ce construcţiile şi comerţul cu amănuntul au înregistrat o evoluţie pozitivă faţă de luna precedentă.

Reculul vine după ce în septembrie a fost înregistrată cea mai puternică creştere din ultimele şapte luni, datorită îmbunătăţirii sentimentului în servicii, industrie şi în zona consumatorilor, sectoare care au tras în jos indicatorul general în această lună.

În zona euro, încrederea a urcat cu 0,9 puncte, iar în UE cu 1,1 puncte. Trendul pozitiv înregistrat din mai se menţine, dar ritmul îmbunătăţirii încrederii s-a moderat faţă de lunile precedente, se arată într-un comunicat al Eurostat.

Dintre cele 28 de state membre, zece au înregistrat scăderi ale încrederii, iar 16 creşteri, în timp ce în Letonia indicatorul a rămas neschimbat. Irlanda nu a raportat date.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici