Încrederea în economia României a scăzut în conformitate cu cea în zona euro şi UE

Încrederea în economia României a scăzut în septembrie, în conformitate cu declinul din zona euro şi Uniunea Europeană, punând astfel capăt avansului înregistrat în ultimele patru luni.

508 afișări
Imaginea articolului Încrederea în economia României a scăzut în conformitate cu cea în zona euro şi UE

Încrederea în economia României a scăzut în conformitate cu cea în zona euro şi UE (Imagine: Shutterstock)

Astfel, indicele încrederii în economie a scăzut cu 1,2 puncte, la 99,8 puncte, faţă de 101 puncte în august, potrivit datelor anunţate joi de Comisia Europeană, rezultate în urma unui sondaj în rândul companiilor şi consumatorilor.

Pe sectoare, indicatorul a înregistrat o înrăutăţire a încrederii în industrie, de la -0,1 la -0,4, în sectorul consumului, de la -27,5 la -29,4, în servicii de la 8,9 la 7,7, iar în retail de la 11,7 la 6,6 puncte. În sectorul construcţiilor, percepţia este negativă, dar s-a îmbunătăţit totuşi de la -21,8 la -19,6 puncte.

La nivelul UE, indicele încrederii în economie a scăzut pentru a patra lună consecutiv, ajungând în luna septembrie la 103,6 puncte, de la 104,6 puncte.

În zona euro, încrederea companiilor şi consumatorilor a coborât cu 0,7 puncte, la 99,9 puncte.

Evoluţia negativă a indicatorului în UE şi zona euro reflectă în mare parte precauţia consumatorilor şi a sectorului de retail.

În zona euro, nivelul scăzut al indicatorului în sectorul de retail şi cel al consumului a fost compensat doar parţial de semnele pozitive din sectorul construcţiilor.

Între cele mai mari economii din zona euro, încrederea a crescut în Spania (+0,5 ), Olanda (+0,3), Franţa (+0,2), şi a marcat uşoare scăderi în Germania (-0,3) şi Italia (-0,9).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici