- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia anuală a urcat în noiembrie la 4,4%
Inflaţia anuală a crescut în noiembrie cu un punct procentual, la 4,4%, după opt luni consecutive de scădere, şi va urca într-un ritm similar şi în decembrie, la 4,5%, din cauza majorării preţurilor la carburanţi şi a accizei pe tutun, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters.

Inflaţia anuală a urcat în noiembrie la 4,4% (Imagine: Mediafax Foto)
Inflaţia se va plasa astfel în intervalul-ţintă al Băncii Naţionale (BNR), de 2,5-4,5% pentru sfârşitul acestui an, marcând cea de-a doua încadrare din 2005, notează agenţia internaţională de presă.
"Alegerile prezidenţiale de duminică, câştigate de preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, şi contestate vehement de contracandidatul Mircea Geoană vor complica, cel mai probabil, formarea unui nou guvern, generând presiuni pe pieţele româneşti şi determinând banca centrală să menţină dobânda de politică monetară la 8% în ianuarie", scrie Reuters, sintetizând opiniile a 14 analişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul medical care a depistat primele cazuri de variola maimuței în Spania susține că au fost transmise pe cale sexuală
-
Ministrul german de Finanţe avertizează statele UE că e cazul să strângă cureaua: Fără cheltuieli nesăbuite / Ţările membre ar trebui să ia exemplul Germaniei
-
Volodimir Zelenski, informaţii de pe front: "Situaţia din Donbas este extrem de dificilă"
-
OMS se aşteaptă la apariţia mai multor cazuri de variola maimuţei la nivel mondial / "Informaţiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic apropiat"
Aceştia estimează că impasul politic va dura două luni, iar BNR va reduce dobânda cheie la 7,5% în februarie.
Analiştii văd deficitul bugetar la 7,8% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, peste obiectivul convenit în acordul cu FMI şi asumat de guvern, de 7,3% din PIB. Însă condiţia cheie din acordul FMI, de aprobare a unui buget credibil pe 2010, cu un deficit asumat de 5,9% din PIB, este considerată posibilă de unii economişti, deşi media estimărilor plasează golul fiscal de anul viitor la 6% din PIB.
Pentru evoluţia economiei, analiştii anticipează în medie o scădere a PIB de 0,1% în trimestrul al patrulea faţă de perioada iulie-septembrie, respectiv o contracţie de 6,3% faţă de ultima parte a anului trecut. Astfel, economia va scădea cu 7% în acest an şi urmează să crească cu 0,8% în 2010, potrivit prognozelor redate de Reuters.
Pentru inflaţie, estimările înaintate de analişti se încadrează în intervalul 4,1-4,7% pentru luna noiembrie, respectiv 4,3-4,8% pentru decembrie, iar în cazul contracţiei anuale a PIB din trimestrul al patrulea, cel mai optimist economist anticipează -4,4%, iar cel mai pesimist -7,3%.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




PROSPORT.RO

CANCAN.RO

GANDUL.RO

