Inflaţia din Marea Britanie a ajuns la 9,4%, cea mai mare rată din ultimii 40 de ani

Creşterea preţurilor la benzină şi la alimente a dus luna trecută inflaţia britanică la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani, potrivit cifrelor oficiale care au sporit şansele unei creşteri de jumătate de punct procentual a ratei dobânzii Băncii Angliei luna viitoare, scrie Reuters.

253 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din Marea Britanie a ajuns la 9,4%, cea mai mare rată din ultimii 40 de ani

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că inflaţia a crescut în iunie la 9,4%, cel mai ridicat nivel din februarie 1982, faţă de 9,1% în mai şi peste consensul de 9,3% obţinut într-un sondaj Reuters realizat în rândul economiştilor.

Cea mai recentă creştere înseamnă că Marea Britanie a avut cea mai mare rată a inflaţiei înregistrată în oricare dintre economiile avansate ale Grupului celor şapte din 1985 încoace, deşi multe ţări mai mici din Uniunea Europeană înregistrează în prezent o creştere şi mai rapidă a preţurilor.

Datele de miercuri au întărit pariurile că BoE va opta pentru o majorare a ratei de 50 de puncte de bază luna viitoare, care ar fi cea mai mare din 1995 încoace. Banca Centrală Europeană ia în considerare o astfel de măsură în această săptămână, au declarat marţi surse pentru Reuters.

BoE a majorat ratele de cinci ori din decembrie, în încercarea de a opri creşterea inflaţiei, şi este aşteptată să le majoreze din nou pe 4 august.

Investitorii văd acum o şansă de aproape 100% ca BoE să majoreze rata dobânzii bancare la 1,75% de la 1,25% luna viitoare.

ONS a indicat o creştere de 42% de la an la an a preţurilor la benzină şi o creştere de aproape 10% a preţurilor la alimente ca fiind principalele cauze ale inflaţiei de luna trecută, o lovitură dură pentru familiile cu venituri mici.

Grupul de reflecţie Resolution Foundation a declarat că inflaţia pentru acest grup a trecut deja la două cifre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici