Inflaţia din zona euro a încetinit mai mult decât anticipau analiştii şi pune presiune pe BCE

Inflaţia din zona euro a încetinit mai mult decât anticipau analiştii, de la 0,7% în aprilie la 0,5% în luna mai, şi sporeşte presiunea asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru implementarea de măsuri care să accelereze creşterea preţurilor şi economia.

144 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro a încetinit mai mult decât anticipau analiştii şi pune presiune pe BCE

Inflaţia din zona euro a încetinit mai mult decât anticipau analiştii şi pune presiune pe BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analiştii consultaţi de Bloomberg se aşteptau ca Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, să anunţe marţi o încetinire a inflaţiei doar până la 0,6%. Rata de creştere a preţurilor din zona euro se află de opt luni la mai puţin de jumătate din ţinta BCE, de circa 2%.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat asupra unei spirale negative a preţurilor, iar Consiliul Guvernatorilor analizează măsuri variind de la dobânzi negative la suplimentarea lichidităţii pentru bănci.

Zona euro se confruntă şi cu o rată ridicată a şomajului, care a scăzut însă neaşteptat de la 11,8% în martie la 11,7% în aprilie.

"Inflaţia atât de redusă şi atât de mult sub ţintă contribuie în mod clar la presiunea generală asupra BCE. Deloc surprinzător, Draghi a minimalizat ameninţarea reprezentată de deflaţie, dar continuarea încetinirii ratei de creştere a preţurilor le influenţează modul de a gândi", a declarat Jonathan Loynes, economist şef pentru Europa la firma de cercetare Capital Economics.

Dintre cei 50 de economişti consultaţi de Bloomberg, 44 se aşteaptă ca BCE să devină prima mare bancă centrală care duce dobânzile în teritoriu negativ, prin scăderea ratelor la depozite. Marea majoritate a respondenţilor la un sondaj privind dobânda de politică monetară se aşteaptă şi la o scădere a ratei cheie.

"Suntem pregătiti să acţionăm. Nu ignorăm riscurile unei perioade prelungite de inflaţie redusă", a declarat, vineri, vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

O eventuală scădere a ratei cheie cu 0,1 puncte procentuale la 0,15% ar avea un efect redus, întrucât impactul acestui instrument a fost epuizat, a scris fostul economist şef al BCE, Juergen Stark, în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pe lângă perspectiva unei dobânzi negative, BCE lucrează la o propunere pentru o operaţiune condiţionată de refinanţare pe termen lung şi va avea probabil o propunere pregătită pentru reuniunea de joi a conducerii, potrivit unui oficiali al băncii.

Draghi urmează să prezinte, joi, şi noile prognoze macroeconomice ale BCE pentru zona euro. Banca a estimat în martie că inflaţia se va situa la o medie de 1% în acest an şi la 1,3% anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici