Inflaţia medie anuală în statele OECD a ajuns la 4,4% în iunie

Rata medie a inflaţiei anuale în statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a atins 4,4% în iunie, faţă de 3,9% în mai, reprezentând cel mai ridicat nivel al avansului preţurilor de consum din martie 2000 până în prezent, se arată într-un comunicat al OCDE.

22 afișări
Imaginea articolului Inflaţia medie anuală în statele OECD a ajuns la 4,4% în iunie

Inflaţia medie anuală în statele OECD a ajuns la 4,4% în iunie (Imagine: Mediafax Foto)

Cea mai importantă creştere a fost înregistrată la preţurile din sectorul energetic, respectiv 19,3% în cele 12 luni încheiate la 30 iunie, faţă de 14,7% în mai, în timp ce preţurile la alimente au avansat cu 6,5%, comparativ cu 6% în luna anterioară.

Excluzând energia şi alimentele, inflaţia medie anuală în statele OECD a fost de 2,2%, comparativ cu 2,1% în mai.

În zona euro, inflaţia anuală a urcat la 4% în iunie, de la 3,7% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri a preţurilor de 16% în sectorul energetic, 6,4% pentru alimente şi 1,8% pentru restul produselor şi serviciilor.

Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu o creştere de 5% a preţurilor, în cele 12 luni care s-au încheiat în iunie, de la nivelul de 4,2% din luna precedentă.

În Japonia, avansul anual al preţurilor, de 2% în iunie, a fost cel mai redus la nivelul OECD, în creştere faţă de 1,3% în mai.

Cea mai ridicată inflaţie a fost consemnată în Islanda, de 12,8%, urmată de Turcia, cu 10,6%, Cehia şi Ungaria cu 6,7%, respectiv Belgia cu 5,8%.

Majorările cele mai reduse, pentru cele 12 luni încheiate la 30 iunie, au avut loc în Olanda - 2,6%, Elveţia - 2,9% şi Canada - 3,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici