Iohannis: Parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România

Cel puţin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă şi plusvaloare aici la noi, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Organizaţiilor Neguvernamentale.

125 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România

Iohannis: Parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România

Preşedintele Klaus Iohannis a găzduit marţi la Palatul Cotroceni evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, cu ocazia Zilei Mondiale a Organizaţiilor Neguvernamentale.

„În ultimii ani, ne-a fost testată capacitatea de adaptare, solidaritatea şi rezilienţa în faţa unor multiple provocări, de la pandemia de COVID-19 la războiul din Ucraina, cu toate consecinţele lor socio-economice. În acest context complicat, nu trebuie să neglijăm protecţia mediului înconjurător, de care depind calitatea vieţii, sănătatea şi siguranţa noastră”, a spus preşedintele.

El a arătat că, în efortul naţional de protejare a mediului, instituţiile statului au nevoie de parteneri pe care i-au găsit deseori în rândul societăţii civile.

Şeful statului a spus că evenimentul de la Cotroceni îşi propune să prezinte o serie de proiecte şi bune practici testate în mediul neguvernamental, care au fost deja replicate sau pot fi preluate în programe naţionale de către instituţii publice şi academice.

„Un domeniu foarte dinamic este cel al educaţiei pentru mediu şi climă, unde au apărut multe iniţiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde. Vorbim de proiecte care propun noi activităţi pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacităţii guvernamentale încă limitate în materie de educaţie ecologică. În plus, multe organizaţii fac demersuri care implică direct comunităţile în conservarea naturii, dar şi în tranziţia energetică. În cadrul unor astfel de proiecte, cetăţenii înţeleg mai bine beneficiile unor acţiuni pentru mediu şi devin veritabili parteneri în tranziţia verde”, a declarat Iohannis.

El a afirmat că, în ultimele luni, coaliţia şi-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralităţii climatice la nivel naţional, a făcut paşi în dezvoltarea economiei circulare şi a creat noi instrumente financiare verzi.

„Cu toate acestea, rămân multe provocări de abordat. Măsurile în domeniul accesului la energie şi eficienţei energetice trebuie să îi sprijine pe cei mai vulnerabili consumatori prin investiţii care reduc simultan facturile şi poluarea. Cel puţin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiţii trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă şi plusvaloare aici la noi. Tranziţia verde trebuie să funcţioneze pentru toţi. Astfel, este imperativ să ne consolidăm capacitatea de a formula şi implementa politici ecologice eficiente, alături de optimizarea utilizării fondurilor europene destinate lor. De asemenea, este esenţial ca legislaţia naţională să faciliteze o tranziţie verde ordonată, dar şi echitabilă. Parlamentul României are o responsabilitate majoră în acest sens”, a mai spus preşedintele.

El a subliniat că este necesar un angajament comun al întregii societăţi, reflectat într-un pact naţional care să facă din protecţia mediului o prioritate naţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici