Iranul intenţionează să construiască un gazoduct către Europa

Iranul intenţionează să construiască un gazoduct, denumit Persian Pipeline, pentru transportul gazelor naturale către Europa, separat de proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, a declarat, luni, un oficial iranian.

16 afișări
Imaginea articolului Iranul intenţionează să construiască un gazoduct către Europa

Iranul intenţionează să construiască un gazoduct către Europa (Imagine: Mediafax/AFP)

Autorităţile de la Teheran, au sugerat, în trecut, că Iranul, care este al doilea stat în lume ca mărime a rezervelor de gaze naturale după Rusia, ar putea să se conecteze la gazoductul Nabucco.

Uniunea Europeană (UE), care sprijină Nabucco pentru a reduce dependenţa de gazul importat din Rusia, este puţin probabil să aprobe o conectare a Iranului la gazoduct, statul islamic aflându-se sub sancţiuni impuse de ONU şi NATO.

"Nu avem nicio legătură cu Nabucco şi după ce UE a anunţat (...) că nu are nevoie de gazul Iranului am făcut planuri separate de Nabucco", a declarat Akbar Torkan, director responsabil cu planificarea în Ministerul Petrolului de la Teheran, citat pe site-ul instituţiei.

Nabucco este proiectat pentru a transporta 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din zona Mării Caspice către Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria.

Unele state europene, prntre care Turcia, Elveţia, Austria, Germania, Italia şi Grecia, sunt interesate să cumpere gaz din Iran, a spus Torkan.

"Nu va exista competiţie cu Nabucco, iar traseul Persian Pipeline (...) este separat de cel al gazoductului Nabucco", a spus el.

Acţionarii gazoductului Nabucco, care are ca termen de finalizare 2013, sunt OMV - Austria, Transgaz - România, MOL - Ungaria, Bulgargaz - Bulgaria, Botas - Turcia şi RWE - Germania.

Specialiştii au îndoieli privind posibilităţile statelor care investesc în Nabucco de a asigura gazul natural necesar livrărilor, întrucât acesta ar urma să provină din fostele state sovietice din zona Mării Caspice, supuse permanent unui important lobby rusesc.

Directorul general al MOL a declarat luna trecută că pentru ca Nabucco să devină realitate este nevoie ca Iranul să fie acceptat printre furnizori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici