Isărescu: BNR nu a intervenit pe piaţa valutară în luna ianuarie; cursul este stabil, nu artificial

Banca Naţională a României (BNR) nu a intervenit pe piaţa valutară în luna ianuarie, iar cursul de schimb este stabil, nu artificial, a declarat, luni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

32 afișări
Imaginea articolului Isărescu: BNR nu a intervenit pe piaţa valutară în luna ianuarie; cursul este stabil, nu artificial

Isărescu: BNR nu a intervenit pe piaţa valutară în luna ianuarie; cursul este stabil, nu artificial (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Un an şi ceva societatea românească a fost bântuită de o dezbatere despre care eu am spus de la început că este sterilă, că acest curs ar fi artificial şi aşa mai departe. Nu este. Este un curs stabil. În ianuarie chiar că nu am intervenit deloc pe piaţa valutară, asta pot să vă spun cu mâna pe inimă", a declarat Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a explicat că intervenţiile băncii centrale au fost realizate pentru a steriliza o creaţie monetară care a apărut dintr-o vânzare a Ministerului de Finanţe.

"Dacă ministerul Finanţelor, în loc să ne vândă nouă 500 milioane de euro ca să obţină bani pentru finanţarea de cheltuieli bugetare în luna x, ar fi vândut pieţei, credeţi că era un lucru mai bun? Acest lucru ar fi produs variaţii mult mai mari de curs", a continuat Isărescu.

El a precizat că banca centrală nu a urmărit un anumit nivel de curs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici