Isărescu: BNR ţine o rezervă substanţială de bani tipăriţi pentru eventuale panici bancare

Banca Naţională a României deţine o rezervă de bani tipăriţi echivalentă cu "câteva zeci de procente bune" din masa monetară, necesară pentru momente de panică bancară precum cele din anii '90-2000 a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

951 afișări
Imaginea articolului Isărescu: BNR ţine o rezervă substanţială de bani tipăriţi pentru eventuale panici bancare

Isărescu: BNR ţine o rezervă substanţială de bani tipăriţi pentru eventuale panici bancare (Imagine: Shutterstock)

"O panică bancară se tratează cu munţi de bani vizibili. O panică iraţională, moment pe care l-am trăit de câteva ori, ultima dată în 2000, şi niciodată n-a fost tratat cu sfaturi. La ghişeu, dacă ai cumva neinspiraţia să ţii o teorie monetaristă, sporeşti panica, retragerile sunt şi mai mari (...) BNR, să ştiţi că are o rezervă de bani tipăriţi, substanţială, câteva zeci de procente bune din masa monetară. Este un stoc de rezervă indispensabil", a spus Isărescu, la un seminar privind relaţia dintre masa monetară şi inflaţie.

Isărescu a insistat că trebuie promovat în public un discurs mai puţin simplist privind rolul BNR în evoluţia masei monetare şi relaţia masa monetară - inflaţie, arătând că de cele mai multe ori majorarea preţurilor nu a avut o legătură directă cu evoluţia masei monetare.

"În fiecare decembrie din 1990 încoace, masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10%. De ce? Pentru că în decembrie se fac cadouri. Orice bancher vă spune că acest lucru este adevărat (...) Dacă omul scoate banii şi vrea să plătească cash", a mai spu şeful băncii centrale.

Guvernatorul BNR nu a specificat indicatorul de masă monetară la care se referă (M1, M2 sau M3), precizând că nu doreşte să furnizeze o cifră privind rezerva de bani.

Potrivit datelor BNR, masa monetară în sens restrâns M1 (numerar în circulaţie şi depozite overnight) era la finele lunii ianuarie de 86,5 miliarde de lei, masa monetară intermediară M2 ( M1 plus depozite cu durata iniţială de până la doi ani) totaliza 212,4 miliarde de lei, iar masa monetară în sens larg M3 (M2 şi alte instrumente financiare) însuma 216,66 miliarde de lei.

Masa monetară în sens larg a crescut cu 0,2% (-0,1% în termeni reali) faţă de luna decembrie şi cu 8,8% (5,9% în termeni reali) comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici