Isărescu: Jumătate din industria din 1990 trebuia restructurată sau închisă

Mai mult de jumătate din industria românească din 1990 trebuia restructurată sau închisă, dar România se află într-un proces de reindustrializare, pe alte criterii decât cele ale economiei centralizate, dar mai puţin vizibil din cauza zgomotului electoral, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

805 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Jumătate din industria din 1990 trebuia restructurată sau închisă

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"După schimbarea spre rău din '81-'82 se vorbea a despre faptul că 30% din industria românească trebuia restructurată sau închisă. Din '87- '88 instiutele de cercetare căutau soluţii (...) A trenat ideea că în ţara românească nu s-a gândit. Nu-i adevărat. Poate n-am avut suficientă putere să răzbatem, poate n-am avut suficient curaj, dar faptul că nu gândeam deloc este o nedreptate şi e bine că s-au găsit câţiva care au luat din ce s-a scris, timid înainte de ianuarie 1990, după care s-a dat drumul, a fost chiar o avalanşă", a spus Isărescu, la evenimentul de lansare a volumului "Răzbunarea trecutului - Capitalismul în cinci luni postdecembriste", autori Marin Dinu şi Teodor Brateş.

El a arătat că dacă în 1987 se estima că o treime din economia românească trebuia restructurată, după 1989 nu a mai făcut nimeni un calculul riguros.

"Partea necompetitivă a economiei româneşti a devenit şi mai mare (...) Teza că ne industrializăm cu tehnologie românească, de altfel foarte frumoasă, a fost foarte păguboasă (...) Capacitatea depăşită tehnologic se ducea spre jumătate din industrie. O bună parte din industria românească era depăşită şi trebuia restructurată masiv", a explicat Isărescu.

El a arătat că în prezent indicatorii privind industria, care înregistrează creşteri persistente de peste 10%, arată un proces de reindustrializare, dar care nu se mai realizează uniform, aşa cum s-a întâmplat în economia centralizată.

"Nu avem dezindustrializare, avem un fel de industrializare. Se face în enclave. Nu mai trece nimeni cu elicopterul (...) Nu se mai ocupă nimeni de repartizarea judicioasă a forţelor de producţie pe întreg teritoriul ţării. Asistăm la o reindustrializare pe alte principii", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR crede că această reindustrializare nu devine vizibilă şi din cauza "zgomotului electoral" din această perioadă.

Producţia industrială a crescut în ianuarie faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,4%, respectiv cu 2,3%. Faţă de ianuarie 2013 indicatorii sunt în urcare cu 10,1%, respectiv 9,9%.

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut industria (2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, şi agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici