Isărescu: Nu pot să neg existenţa unei crize pe piaţa valutară

Existenţa unei crize pe piaţa valutară nu poate fi negată, având în vedere evoluţia cursului din ultima perioadă, iar mişcările violente de curs nu sunt de dorit, a declarat, sâmbătă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

2 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu pot să neg existenţa unei crize pe piaţa valutară

Isărescu: Nu pot să neg existeţa unei crize pe piaţa valutară

''Nu pot să neg (existenţa unei crize pe piaţa valutară - n.r.), când au loc astfel de mişcări de curs'', a declarat guvernatorul BNR, la Realitatea TV.

El a adăugat că scăderile accentuate, urmate de creşteri puternice de curs sunt specifice turbulenţelor pe pieţele financiare.

De asemenea, Isărescu a arătat că rata de schimb este o variabilă importantă în toate economiile, iar pentru ''o economie mică şi deschisă'' ca a României mişcările de curs nu fac bine.

''Deşi ţintim inflaţia, nu suntem confortabili cu variaţii mari de curs'', a spus Isărescu.

Leul s-a depreciat rapid în ultima perioadă, iar BNR a anunţat vineri un curs de referinţă de 3,6221 lei/euro, reprezentând cel mai înalt nivel din ultimele 19 luni şi o creştere de 16,4% faţă de minimul acestui an, de 3,1112 lei, înregistrat la 2 iulie.

Un nivel mai ridicat al cotaţiei leu/euro decât cel de vineri a fost publicat la 25 ianuarie 2006, când rata a fost de 3,6242 lei/euro.

La finalul şedinţei interbancare de vineri, rata de schimb a coborât la 3,6140 lei/euro, după ce pe parcursul zilei au existat speculaţii ale dealerilor privind intervenţia BNR în piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici