Isărescu: România intră într-un ciclu de reducere a dobânzii. Veştile din economie să nu întrerupă acest proces

BNR intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, începând chiar cu următoarea şedinţă a CA, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că speră ca veştile din economie, inclusiv din agricultură, să nu întrerupă acest proces.

1530 afișări
Imaginea articolului Isărescu: România intră într-un ciclu de reducere a dobânzii. Veştile din economie să nu întrerupă acest proces

Mugur Isărescu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obişnuim să preanunţăm ce vom face în următoarea şedinţă, dar când vorbim de redeucerea pe toate palierele a indicatorilor cu care măsurăm inflaţia şi de reducerea anticipaţiilor inflaţioniste (...) Mesajul nostru este de intrare a României într-un cilcu de reducere a ratelor de dobândă. Am început cu coridorul pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă", a spus Isărescu la conferinţa de presă după şedinţa Consiliului de Adminsitraţie pe probleme de politică monetară.

Guvernatorul BNR a explicat că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

"Vom începe un ciclu pe care sperăm să nu-l întrerupem, în funcţie de ştirile din economie, care depind şi de vreme (...) Un ciclu de câteva sesiuni de reducere în ceea ce priveşte rate dobânzii de politică monetară. Nu vom rămâne în niciun caz izolaţi de restul Europei", a afirmat şeful băncii centrale.

Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţiei pe probleme de politică monetară este programată pe 1 iulie.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Totodată, BNR a decis să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor.

Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an faţă de 1,25%.

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim istoric, decizia fiind anticipată de majoritatea analiştilor.

România are cea mai mare rată a dobânzii de politică monetară din UE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici