Isărescu: Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale

Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale care au atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de finanţare, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

129 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale

Isărescu: Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică (... ) Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit (...), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", a spus Isărescu la seminarul "Forumul bancar" organizat de FinMedia la BNR.

El a spus că din cele 22 de miliarde euro atrase din străinătate de băncile comerciale majoritatea sumelor a fost dirijată către creditare.

"Băncile au active externe de 2 miliarde de euro şi active interne de 50 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte băncile şi-au făcut datoria pe plan intern, au luat economisirile temporar disponibile şi le-au plasat în active şi din pasive externe de 22 de miliarde de euro au dat credite, în principal (...) deci băncile din România ar fi vinovate, ca să folosesc cuvântul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de mililarde euro total datorie externă", a continuat BNR

Oficialul BNR a arătat că din totalul îndatorării companiilor şi populaţie de 310 miliarde lei, două treimi provin de la băncile comerciale autohtone, 9% de la instituţii financaire nebancare şi 24% de la creditori externi.

El a punctat că 4,5 milioane de persoane au luat credite în ultimii ani, ceea ce înseamnă jumătate din populaţia activă.

Isărescu a mai arătat că din totalul datoriei externe de la 31 octombrie, de 89 de miliarde euro, 17,6 miliarde euro sunt împrumuturi pe termen scurt, iar 71,6 miliarde euro pe termen mediu şi lung, aproximativ 40 de miliarde euro fiind împrumturi ale sectorului real.

"Grosul datoriei externe este în sectorul real, iar cea mai mare parte este către sectorul neproductiv. Vreo 5 miliarde euro în magazinele de tip supermarket. Au fost utile, puteau fi evitate? Deschid doar o discuţie.70% din datoria privată este în sectorul neproductiv", a spus Isărescu.

Potrivit oficialului BNR, din datroria externă 18,5 miliarde de euro sunt datorie publică, din care 1,2 miliarde euro pe termen scurt şi 17,3 miliarde euro pe termen lung. La datoria publică se adaugă şi 9 miliarde de euro bani atraşi de BNR prin împrumutul de la FMI, de tip swap.

Isărescu apreciază că datoria publică, inclusiv datoria BNR, "este manageriabilă", iar rezervele valutare sunt chiar excedentare, dacă se elimină rolul lor de asigurarea a credibilităţii externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici