Isărescu: S&P ar trebui să trimită o echipă în România şi să refacă datele "scrise pe lângă subiect"

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) ar trebui să trimită în România o echipă de specialişti care să cunoască realităţile şi să refacă datele "scrise pe lângă subiect", a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

12 afișări
Imaginea articolului Isărescu: S&P ar trebui să trimită o echipă în România şi să refacă datele "scrise pe lângă subiect"

Isărescu: S&P ar trebui să trimită o echipă în România şi să refacă datele "scrise pe lângă subiect" (Imagine: Mediafax Foto)

"Sperăm ca S&P să trimită o echipă de specialişti care să refacă cele două pagini scrise pe lângă subiect", a afirmat şeful băncii centrale.

El a arătat că, în primul rând, datoria publică a României este la un nivel foarte jos, ca raport în PIB, respectiv de 12%.

Referindu-se la un eventual sprijin financiar acordat României de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Isărescu a arătat că nu există "nici un fel de negocieri".

"Ce să mai luăm de la FMI, nu aţi văzut ce rezervă avem? Unde să o mai punem?", a precizat Isărescu.

El a precizat că România nu are probleme de genul celor cu care se confruntă ţările vecine.

"Avem o cu totul şi cu totul altă situaţie a finanţelor naţionale", a continuat guverantorul BNR.

Până în prezent, Ucraina şi Ungaria au solicitat sprijin financiar din partea FMI, pentru a putea depăşi efectele provocate de criza globală.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus, săptămâna trecută, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici