Isărescu: "Vom fi generoşi şi cu reducerea rezervelor la valută"

Banca Naţională a României va fi "generoasă" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută constituite de băncile comerciale, în funcţie de nevoile de creditare şi termenii acordurilor cu FMI, UE şi cel semnat cu băncile la Viena, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

24 afișări
Imaginea articolului Isărescu: "Vom fi generoşi şi cu reducerea rezervelor la valută"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Suntem generoşi cu dobânzile acordate la rezervele în valută, care sunt aproape de 3%. S-au răzgândit bancherii să mai ceară reducerea rezervelor, pentru că dacă s-ar duce cu dobânzile pe piaţa monetară nu ar lua aceaşi dobândă (...) De aceea vom fi generoşi şi cu reducerea RMO la valută", a spus Isărescu la o conferinţă organizată la Iaşi.

El a arătat că nu există o traiectorie clar definită în ceea ce priveşte reducerea RMO în valută, dar că la orizontul anului 2012, când va începe procesul de aderare la zona euro, acestea trebuie să se situeze între 2-5% din pasivele băncilor.

"Nu există rezerve de 40% în zona euro", a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, reducerea rezervelor va fi legată de modul în care băncile reiau creditarea "sănătoasă" în valută, adică a împrumuturilor pe termen lung pentru firmele care exportă sau importă şi a creditelor ipotecare pe termen lung.

Isărescu a explicat că RMO-urile în valută vor fi înlocuite temporar în rezerva valutară a BNR de banii proveniţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care vor fi rambursaţi pe măsură ce vor intra alte resurse în valută, cum ar fi fondurile europene şi investiţiile străine.

"Rambursarea banilor de la Fond este o misiune strict tehnică a BNR (...) Va creşte emisiunea monetară, va creşte intermedierea, ţara se va dezvolta. Pe măsură ce alte resurse vor veni, vom face şi rambursarea. MFP va reapărea pe pieţele internaţionale de capital, unde va avea din nou acces, când costurile vor deveni rezonabile, astfel şi banii de la Fond vor fi înlocuiţi treptat cu alte resurse", a spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici