JP Morgan: Retrogradarea SUA ar putea avea impact minim pe termen mediu şi lung

Retrogradarea ratingului SUA de către Standard & Poor's (S&P) ar putea avea impact minim pe termen mediu şi lung, întrucât nu afectează actuala prognoză de creştere economică, însă ar putea cauza turbulenţe pe pieţe în următoarele două săptămâni, potrivit economiştilor JP Morgan.

382 afișări
Imaginea articolului JP Morgan: Retrogradarea SUA ar putea avea impact minim pe termen mediu şi lung

JP Morgan: Retrogradarea SUA ar putea avea impact minim pe termen mediu şi lung (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pierderea ratingului maxim "AAA" de către SUA va afecta sistemul financiar, de la ipoteci până la bănci şi pieţe, care depinde de titluri ale Trezoreriei SUA pentru garanţii.

În pofida presiunilor în creştere pe piaţa datoriilor suverane din Europa, economia SUA se îndreaptă, încă, spre recuperare, iar raportul privind piaţa muncii din luna iulie a evidenţiat un trend destul de bun, a afirmat analistul şef al JP Morgan pentru pieţe de capital, Thomas Lee.

"Ne aşteptăm la o recuperare a cotaţiilor, după revenirea clarităţii pe pieţele datoriilor suverane", a spus el.

Istoric, pieţele de capital au crescut chiar şi după retrogradarea ratingurilor de ţară, a adăugat Lee.

În timp ce retrogradarea afectează dolarul SUA ca monedă pentru rezerve valutare, Bank of America Merrill Lynch nu se aşteaptă ca băncile centrale ale statelor emergente să se grăbească să-şi lichideze activele în dolari.

Pe termen lung, pierederea ratingului "AAA" are implicaţii negative asupra pieţei ipotecare din SUA şi, prin extensie, asupa celei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici