Junker: Moneda euro protejează Europa. Declaraţia a provocat protestele euroscepticilor

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apărat, marţi, în Parlamentul European, moneda euro şi a afirmat că aceasta "protejează Europa", provocând proteste din partea euroscepticilor britanici.

533 afișări
Imaginea articolului Junker: Moneda euro protejează Europa. Declaraţia a provocat protestele euroscepticilor

Junker: Moneda euro protejează Europa. Declaraţia a provocat protestele euroscepticilor (Imagine: Shutterstock)

"Moneda unică nu divizează Europa, o protejează", a afirmat Juncker în faţa eurodeputaţilor, care urmează să voteze marţi după-amiază numirea fostului premier luxemburghez la conducerea Comisiei Europene. El a reamintit, în discursul din Parlamentul European, epoca "războaielor monetare" şi "pierderea demnităţii" statelor, nevoite să accepte deprecierea monedei.

Afirmaţiile sale au provocat proteste în rândurile euroscepticilor britanici, dar şi aplauze. Un eurodeputat britanic din cadrul partidului britanic eurosceptic UKIP l-a întrerupt strigând "Gunoi", ceea ce l-a determinat pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, să intervină pentru a reinstaura calmul.

De asemenea, Juncker a pledat şi pentru înfiinţarea "guvernanţei economice" în zona euro, întrucât "trebuie să se încheie situaţia ridicolă a reprezentării uneia dintre cele mai puternice monede din lume de către reprezentanţi care, de cele mai multe ori, se contrazic".

Totodată, Jean-Claude Juncker s-a referit la criza din zona euro, pe care a gestionat-o în calitatea de preşedinte al Eurogrup şi a afirmat că europenii au fost nevoiţi atunci "să repare în zbor un avion în flăcări". "Am comis şi greşeli", a recunoscut el, deoarece "repararea unui avion în flăcări aflat în zbor nu este uşoară, iar în unele cazuri provoacă arsuri la degete".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici