Leul a pierdut din avansul de dimineaţă, iar cursul BNR a coborât la 4,2394 lei/euro

Moneda naţională a pierdut o parte din avansul câştigat în debutul şedinţei interbancare de miercuri, dar s-a menţinut sub cotaţiile de marţi, dealerii suspectând că leul este apărat în continuare de BNR, astfel că referinţa a coborât cu 0,84 bani, la 4,2394 lei/euro.

24 afișări
Imaginea articolului Leul a pierdut din avansul de dimineaţă, iar cursul BNR a coborât la 4,2394 lei/euro

Leul a pierdut din avansul de dimineaţă, iar cursul BNR a coborât la 4,2394 lei/euro (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Banca centrală a publicat marţi un curs de 4,2478 lei/euro.

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu moneda americană, iar BNR a afişat o referinţă de 3,2687 lei/dolar, în coborâre cu 3,99 bani faţă de cea din sesiunea precedentă, de 3,3086 lei/dolar.

Moneda locală s-a apreciat semnificativ la deschiderea şedinţei interbancare de miercuri, iar dealerii suspectau că BNR a intervenit indirect, fiind principalul vânzător de valută, paritatea coborând sub 4,23 lei/euro în prima oră de tranzacţionare.

Băncile au afişat în debut cotaţii de 4,2330 - 4,2350 lei/euro, în scădere faţă de sfârşitul sesiunii precedente, când euro era cotat la 4,2350 - 4,2365 lei.

După o uşoară corecţie, când paritatea a urcat la 4,2360 - 4,2380 lei/euro, vânzările de valută au întors cursul pe scădere, iar dealerii cred că a fost o intervenţie indirectă a BNR. Paritatea a atins un minim de 4,2275 - 4,2295 lei/euro.

"O asemenea intervenţie pare stranie având în vedere că nivele mai depreciate au fost tolerate chiar săptămâna trecută, iar starea curentă a activităţii economice ar cere teoretic un curs mai depreciat, în special în acest cadru cu o inflaţie ridicată. Se poate ca operaţiunea să fi avut ca scop limitarea presiunilor de depreciere din viitor, iar transmiterea unui asemenea semnal este mai ieftină în mediu favorabil activelor cu risc relativ ridicat", aprecia într-un raport ING Vlad Muscalu, analistul băncii.

Ulterior, cursul a urcat până la un maxim de 4,2455 - 4,2490 lei/euro, pentru ca apoi să se întoarcă brusc pe scădere cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă. Dealerii cred că leul a fost din nou apărat de BNR.

Excesul de lei din piaţă continuă să pună presiune pe dobânzile pentru sumele plasate pe la o zi, care au coborât la 2,19 - 2,69%, sub cele de marţi, de 2,33 - 2,83%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici