Leul continuă să se aprecieze

Leul a revenit pe apreciere spre finalul şedinţei interbancare de marţi, iar cursul a încheiat la 4,2180 - 4,2230 lei/euro, cu 11 bani mai jos faţă de nivelul de la închiderea de luni, pe fondul unor ordine importante de vânzare de euro.

22 afișări
Imaginea articolului Leul continuă să se aprecieze

Leul continuă să se aprecieze (Imagine: Mediafax Foto)

Moneda naţională s-a apreciat în partea a doua a şedinţei interbancare, iar la închidere euro a fost cotat la 4,2180 - 4,2230 lei/euro, în contextul în care în ultimele două zile leul s-a întărit cu 2,47% faţă de euro.

În prima parte a zilei, leul a urmat tendinţa ascendentă a valutelor din regiune, primele tranzacţii fiind efectuate la 4,2250 - 4,300 lei/euro, nivel apropiat de cel de la închiderea şedinţei de luni, când euro a fost cotat la 4,2290 lei.

Rata de schimb a scăzut, pentru scurt timp, la 4,1950 - 4,1980 lei/euro, însă apoi a urcat uşor spre nivelul de luni.

După jumătatea şedinţei interbancare locale, când este anunţat cursul de referinţă de BNR, leul a început să se deprecieze, iar la ora 13:00 euro era cotat la 4,2340 - 4,2390 lei, ca urmare a cererii comerciale locale de valută.

"Cursul a atins un maxim al şedinţei de 4,2550-4,2580, după care a coborât brusc, iar piaţa a pierdut foarte mult din lichiditate. Piaţa avea volume mari de euro şi a apărut un flow important pe vânzarea de euro, iar jucătorii s-au îngrămădit să vândă. Trebuie să ţinem cont că zilele acestea orice flow de vânzare de euro aduce suspiciuni că intervine BNR, iar oamenii sunt pudenţi", a afirmat un dealer.

El a menţionat că leul nu a fost corelat exact cu regiunea pe parcursul şedinţei de marţi, respectiv a fost mai depreciat faţă de euro.

"Spre finalul zilei, valutele din regiune au pierdut abrupt din câştiguri, iar leul s-a corelat per total cu acestea", a încheiat dealerul.

Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 2,44 bani, la 4,2390 lei/euro, coborând astfel la cea mai redusă paritate din ultimele două săptămâni.

Un curs oficial mai redus decât cel de marţi a fost calculat la 9 ianuarie, când BNR a publicat o paritate de 4,2127 lei/euro.

Leul continuat, astfel, tendinţa uşoară de apreciere, începută vineri, astfel că în ultimele trei şedinţe interbancare moneda naţională s-a apreciat cu 1,71%, respectiv 7,37 bani. Totuşi, comparativ cu rata de referinţă anunţată la finalul anului trecut, de 3,9852 lei/euro, moneda naţională este depreciată cu 6,37%, respectiv cu 25,38 bani.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru depozitele cu scadenţa la o zi au crescut foarte uşor la 14,16% - 15,61%, comparativ cu şedinţa de luni, când au variat între 14,08% şi 15,53%.

Pentru depozitele la o săptămână, băncile au continuat să practice randamente apropiate de cele de luni, acestea oscilând între 14,16% şi 15,73%.

Citeşte şi:

Leul s-a apreciat puternic - 4,2290 lei/euro

Băncile renunţă la testul de stres pentru creditele cu garanţii imobiliare

Cursul a scăzut la 4,2910 lei/euro, după intervenţia BNR

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici