Lificiu: Preţul gazului putea fi scăzut de la 1 aprilie

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, recunoaşte că preţul gazului putea fi scăzut de la 1 aprilie, dar spune că acest lucru se va întâmpla abia în toamnă.

16 afișări
Imaginea articolului Lificiu: Preţul gazului putea fi scăzut de la 1 aprilie

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu (Imagine: Mediafax Foto)

"Preţul barilului de petrol a scăzut spectaculos în ultima perioadă, iar preţul gazului de import, care a avut un maxim în decembrie-ianuarie de 540 de dolari pe mia de metri cubi, a scăzut spectaculos. Întrebarea este legitimă: dacă gazul din import scade şi barilul scade, de ce preţul gazului nu scade? Pentru că s-au acumulat costuri din anul trecut, neplătite, sunt costuri amânate care s-au rostogolit. Aceste costuri din urmă trebuie acoperite. Puteam să scădem acum preţul gazului. Era o posibilitate de circa 3%, nu mai mult. Dar acum vine vara, consumul scade, costul este mai uşor de suportat, mai ales că l-am menţinut constant, ca să-şi acopere ei costurile din urmă, ce-au cheltuit distribuitorii şi transportatorii", a declarat Lificiu.

Preşedintele ANRE a spus că e mai bine ca preţul să fie ţinut acum constant, când suportabilitatea populaţiei este în regulă, şi poate şi la vară.

"Toamna, când va veni frigul, vor veni oamenii din concediu, vor fi cu bani mai puţini, vor începe şcolile, va fi nevoie mai multă de energie, atunci să facem tot posibilul să coborâm puţin preţul la gazele naturale", a declarat Petru Lificiu în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută, sâmbătă, la Galaţi.

În opinia sa, nici în toamnă nu se va pune problema unei reduceri consistente deoarece rezervele de combustibil natural sunt limitate.

"Cei care aşteaptă o scădere spectaculoasă a gazelor naturale în viitor, cei care cred vreo promisiune electorală de scădere majoră a preţului la gaze, acesta nu va veni. Lucrul acesta nu va mai veni niciodată. Gazele naturale sunt pe sfârşite, nu sunt o marfă care se produce. Abia acum preţul este egal cu costurile, de la 1 aprilie. Eu consider că aceste costuri pot fi acoperite până în trimestrul trei al acestui an şi consider că, la venirea anotimpului rece, putem scădea câteva procente bune la preţul de gaz, dacă curba barilului rămâne constantă", a mai spus Lificiu.

În prezent, preţul gazului este 102,48 lei pe megawatt oră şi ar putea scădea, din toamnă, sub pragul de 100 de lei, în cazul în care vor fi operate reducerile promise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici