Lira sterlină a atins maximul ultimilor 26 de ani faţă de dolar - REUTERS

Lira sterlină s-a apreciat marţi în raport cu dolarul, până la valoarea maximă a ultimilor 26 de ani, în vreme ce euro a atins un nou record faţă de yen, pe fondul interesului sporit manifestat de investitori pentru valutele cu randamente ridicate, transmite Reuters.

2 afișări

Lira sterlină a fost cotată la 2,0151 dolari, la 08:11 GMT, în condiţiile în care paritatea a atins, la începutul tranzacţiilor, 2,0197 dolari, maximul ultimilor 26 de ani.

Euro s-a apreciat la 167,19 yeni, un nou record, dar cursul a scăzut ulterior la 166,66 yeni, potrivit datelor Reuters.

Dolarul a fost cotat în apropierea minimului record faţă de euro, întrucât volumul achiziţiilor de valută americană a fost redus, înaintea zilei naţionale a SUA, evoluţie influenţată de îngrijorarea referitoare la sectorul financiar american, pe fondul problemelor de pe piaţa creditelor ipotecare cu grad sporit de risc.

"Marea Britanie şi Europa se află, încă, în ciclul de majorare a dobânzilor, în vreme ce datele din Japonia semnalează că scumpirea creditului în luna august ar fi prematură, în contextul în care inflaţia se menţine redusă", apreciază directorul de cercetare în domeniul valutar al băncii Calyon, Mitul Kotecha.

Aprecierea lirei s-a accelerat recent, pe fondul estimărilor potivit cărora Banca Angliei va majora rata dobânzii de referinţă în această săptămână, şi nu la data anticipată iniţial, respectiv luna august.

În cazul în care banca naţională din Anglia realizează o creştere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii, la 5,75%, aceasta se va plasa cu jumătate de punct procentual peste dobânda de politică monetară din SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici