Liviu Pop: Au loc discuţii între Ministerul Economiei şi Bancpost pentru a debloca situaţia de la Oltchim

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, afirmă că luni au loc discuţii între Ministerul Economiei şi Bancpost pentru deblocarea contului în care se află o parte din banii de avans pe august pentru angajaţii Oltchim, existând posibilitatea ca oamenii să îşi încaseze banii în cursul zilei.

298 afișări
Imaginea articolului Liviu Pop: Au loc discuţii între Ministerul Economiei şi Bancpost pentru a debloca situaţia de la Oltchim

Ministrul pentru Dialog Social: Au loc discuţii între Ministerul Economiei şi Bancpost pentru a debloca situaţia de la Oltchim (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

Prezent luni la Arad pentru o întâlnire cu sindicatele la Prefectură, ministrul delagat pentru Dialog Social a declarat că salariaţii Oltchim ar putea primi chiar luni o parte din avansul pe luna august, întrucât banii au fost viraţi în contul societăţii încă de vineri, fiind vorba despre suma de 2,4 de milioane de lei.

"Vineri aveau în cont 24 de miliarde de lei bani vechi, bani care erau în contul Bancpost. Din păcate pentru angajaţii de la Oltchim, această sumă nu a putut fi virată ca avans la salariile pe luna august, 40 la sută din avans, deoarece banca a blocat contul combinatului. Astăzi (luni - n.r.) au loc discuţii între reprezentanţii băncii şi ai Ministerului Economiei pentru a debloca situaţia", a spus Liviu Pop.

El a afirmat că în funcţie de rezultatele acestei discuţii angajaţii şi-ar putea ridica banii chiar în cursul zilei de luni.

Pop a spus că "principala problemă rămâne repornirea activităţii" combinatului.

"Aşteptăm să primim răspuns oficial pentru cei zece milioane de euro pe care să-i acordăm combinatului. Astfel se va rezolva repornirea unei părţi a combinatului, 65 la sută, împreună cu plata diferenţelor salariale", a spus Pop.

Liviu Pop a cerut ca "firmele care au datorii la Oltchim, a fratelui deputatului Boureanu, a vărului fostului director general, a şoferului mătuşii şi cumnatei, toate firmele cu datorii de milioane de euro, să-şi plătească măcar 15 la sută din datorii".

"Este o firmă care are 1,8 milioane de euro, care ar rezolva şi problema salariilor. A fost furt din banul public care va fi dovedit de organe foarte repede", a afirmat el.

Liviu Pop a mai spus că datoriile Oltchim la bănci sunt de 180 de milioane de euro şi oricare dintre creditori ar putea bloca activitatea, "dar nu e în beneficiul nimănui să se intre în procedura de insolvenţă, pentru că toată lumea ar avea de pierdut".

"Noua conducere Oltchim are discuţii cu toţi creditorii pentru o reeşalonare a datoriilor, iar în şase luni activitatea să fie la parametri necesari privatizării cu succes", a mai spus Pop.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat luni că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

"Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activităţii la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de şase luni la dobânda pieţei pentru repornirea activităţii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim şi ele cu ce sume vor veni la finanţare. (...) Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul", a afirmat Chiţoiu.

Potrivit lui Chiţoiu, luni are loc o întâlnire cu băncile creditoare ale combinatului chimic din Vâlcea, în vederea găsirii unei soluţii pentru repornirea combinatului.

Totodată, una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancţiunea după discuţiile cu reprezentanţii statului.

"O bancă a blocat conturile, că era normal să-şi recupereze ratele la credit, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu banca respectivă urmează să fie deblocate conturile", a continuat ministrul.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral. Chiţoiu a precizat că salariile vor fi plătite parţial pe măsură ce combinatul va recupera sume de la debitorii combinatului.

"Achităm salarii parţiale în fiecare săptămână pe măsură ce recuperăm din debitele, din creanţele Oltchim de la debitori, şi de asemenea în momentul în care avem capitalul de lucru integral, atunci vom achita integral salariile restante", a continuat Chiţoiu.

Întrebat dacă intrarea în insolvenţă ar putea fi o soluţie pentru Oltchim, Chiţoiu a răspuns afirmativ, dar a afirmat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să îşi reia producţia.

"Aia (insolvenţa - n.r.) ar fi o soluţie, dar încă nu ne-am pronunţat asupra soluţiei care va urma în perioada imediat următoare la Oltchim, pe noi ne interesează să repornim activitatea la Oltchim", a mai spus ministrul Economiei.

Vineri, salariaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit tichetele de masă pentru luna august.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

El a explicat că un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de aşteptare a răspunsului din partea CE de şase luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici